Filmovi o ženama heroinama koje su preživjele logore

U subotu, 10. novembra, 2012. najveću pažnju publike 7. Pravo Ljudski Film Festivala izazvat će projekcije filmova Prizivanje duhova i Pejzaži sjećanja-život Ruth Kluger koji u fokus stavljaju žene, heroine, koje su preživjele koncentracione logore Omarska i Aušvic. Publika će poslije projekcija imati priliku razgovarati sa glavnim protagonistkinjama, Nusretom Sivac i Ruth Kluger.

”Za nas lično, film Prizivanje duhova predstavlja jedan od najznačajnijih na Festivalu, jer je taj film vrhunac onoga što dokumentarna kinematografija može postići – odlučnost da se prekine ciklus viktimizacije, te da se promjeni okvir u sklopu kojeg su takvi zločini bili mogući: međunarodno krivično pravo koje je do kraja rata u bivšoj Jugoslaviji tretiralo zločine počinjene nad ženama kao kolateralnu štetu. Ovo je jedan od rijetkih filmova koji su imali direktan utjecaj na sustav!”, istakla je Kumjana Novakova, pred sutrašnju projekciju i razgovor sa Nusretom Sivac.

Nakon toga ulijediti će otvoreni razgovor sa panelisticama Lejla Mamut (TRIAL BiH), Sabiha Husić (Medica Zenica), Belma Bećirbašić (nezavisna istraživačica) pod nazivom Bez osnovane sumnje.  

Sutra na programu 7. Pravo Ljudski Film Festivala je master-class Tracie Holder o feminističkom filmu, a takmičarski program se nastavlja projekcijom filmova portugalskog reditelja Pedra Filipe Marquesa ‘Onakvi kakvi jesmo’, dirljiv portret portugalske radničke klase pred ekonomsku krizu i La Bella Vista Alicie Kano iz Urugvaja o kući koja od fudbalskog kluba prerasta u transvestitski bordel da bi na kraju postala katolička kapela.

U okviru selekcije kratki kung-fu film Ive Radivojević Ben: U oku uma imat će svoju svjetsku premijeru, a bit će prikazani i film Kako sam zapalio Simona Bolivara, reditelja iz Sarajeva sa trenutnom adresom u Kanadi, Igora Drljevića, te Praxis Brune Cabrala.

Četvrti dan Festivala završiti će se još jednim filmom sarajevskog reditelja, Vladimira Tomića, Nezavršena putovanja u sklopu selekcije re:versus, sa kojim će biti upriličeno doksanje nakon projekcije.

(RSA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.