Inzkov izvještaj Vijeću sigurnosti o BiH negativan i kritički

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko objavio je izvještaj o situaciji u BiH koji će početkom naredne sedmice prezentirati Vijeću sigurnosti UN-a. Izvještaj je poprilično negativan, a situacija je ocijenjena složenijom nego prilikom prethodne analize sačinjene prošle godine.

No, budući da međunarodna zajednica nije u međuvremenu povukla nikakve poteze, analitičari ocjenjuju da je BiH jasno stavljeno do znanja da se sama treba izboriti sa svojom krizom. Bh. analitičari smatraju da je vrijeme da se prihvati činjenica da međunarodna zajednica više neće odlučivati umjesto političara BiH, ali izražavaju i sumnju da BiH ima političke lidere koji je mogu izvjesti iz krize.

Analizirajući političku krizu u BiH od Opštih izbora održanih prošle godine do danas Incko između ostalog kaže da su se političke stranke ”upustile u beskrajnu seriju igara moći na svim nivoima vlasti, da su politički manevri i stalne smjene vladajućih struktura stavljeni u prvi plan u odnosu na goruće probleme građana”, te da je još uvijek prisutno negiranje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, naročito u Republici Srpskoj.

”U isto vrijeme, vodstvo Republike Srpske intenziviralo je svoju šestogodišnju politiku otvorenog i direktnog osporavanja same suštine Mirovnog sporazuma. Izjave visokorangiranih zvaničnika RS-a, kao i radnje koje oni poduzimaju, a koje imaju za cilj smanjenje nadležnosti državnih organa, izazivaju duboke sumnje u pogledu privrženosti sadašnjeg vodstva RS-a najosnovnijim aspektima Dejtona, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH”, navodi Inzko u izvještaju.

Incko ocjenjuje i da je Bosna i Hercegovina u posljednjih šest mjeseci,napravila malo pomaka u pravcu evroatlantskih integracija, a direktna osporavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma su značajno porasla, a nije ispunjeno ni pet ciljeva i dva uslova koje je postavilo Vijeće za provedbu mira.

Ništa manje negativan izvještaj visoki predstavnik uputio je i prošle godine, no reakcija međunarodne zajednice je izostala.

To je jasna poruka, kažu analitičari, da međunarodna zajednica nema više namjeru odlučivati umjesto bh političara i da je preuzela ulogu posmatrača.

Analitičari ocjenjuju da međunarodna zajednica nije završila svoj dio posla u BiH, te naglašavaju da je vrijeme da političari u BiH pokažu jesu li spremni da sudbinu zemlje uzmu u svoje ruke i da prihvate takvu vrstu odgovornosti.

Vladajućim strukturama, smatra dio analitičara u BiH; nije u interesu da naprave funkcionalnu državu, jer u takvoj državi ne bi mogli ostvarivati svoje sopstvene ciljeve.

Visoki predstavnik će se obratiti Vijeću sigurnosti UN-a u utorak kada će predstaviti izvještaj.

(RSE)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.