“Žene u crnom” pozvale ne priznavanje genocida u Srebrenici

Nevladine organizacije "Žene u crnom" i "Art Klinika" danas su u centru Beograda, povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, organizovale akciju antifašističke solidarnosti protiv politike poricanja

Dopisnik agencije Anadolija javio je da je akcija nazvana "Priznajem" počela isticanjem transparenata i poruka u podne u Pionirskom parku između Predsjedništva Srbije i Skupštine grada Beograda, a nastavljena je šetnjom do spomenika žrtvama fašizma na Terazijama, gdje je položeno cvijeće, te "antifašističkim maršom" preko Knez Mihajlove ulice u centru Beograda.

Aktivistikinje i aktivisti ovih organizacija su se pod prismotrom okupili ispred zgrade Predsjedništva i istakli veliki transparent "Priznajem".

"Žene u crnom" su nosile transparente na kojima se poziva na „priznanje da je u Srebrenici počinjen genocid, da Vukovar nije srpski grad i da su haški optuženici Ratko Mladić i Radovan Karadžić ratni zločinci i prije izricanja presude“.

Na transparentima je pisalo: "Prizanajem: da je Srbija bila agresor na Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, da sam Srpkinja i da je počinjen genocid u Srebrenici, da je Draža Mihailović ratni zločinac, da je Kosovo nezavisno…"

Predsjednica udruženja "Žene u crnom" Staša Zajović je u ime organizatora akcije i antifašističkog marša rekla da je neophodno podsjećati na antifašističke tekovine.

"Za nas je jako uvredljivo da se izjednačavaju fašisti i antifašisti, dakle partizani i četnici, i ja vidim to kao veoma opasnu tendenciju revizije istorije Drugog svetskog rata", ocijenila je Zajović.

Ona je istakla da je veoma opasno to što predsjednik Srbije Tomislav Nikolić negira zločin u Srebrenici i, kako je je rekla, to je neodgovorno ponašanje s obzirom na to da postoje sudske presude.

"Za razliku od njega, mi kao građanke priznajemo, ne samo sudske presude, nego da su načinjene ogromne patnje, bol i okrutnost prema žrtvama na prostoru bivše Jugoslavije, pogotovo u Srebrenici. Ovo je čin naše odgovornosti prema tim i drugim zločinima. Mi smatramo da Srbija treba da se odnosi odgovorno prema međunarodnim obavezama i da se napravi kontinuitet prema Drugom svjetskom ratu, a ne da se napravi kontinuitet sa politikom poricanja, falsifikovanja i zaborava za kontinuitet zločina", izjavila je Zajović.

Kako je pojasnila, ova akcija je čin s ciljem da se Beograd prikaže drugačije, "umesto homogenizovane javnosti koja horski odobrava ono što predsednik poriče, zaboravlja, falsifikuje".

Pretežno žene, koje su marširale ulicama Beograda uz pratnju velikog broja policajaca, u prolasku kroz Knez Mihajlovu ulicu susrele su se u jednom trenutku sa aktivistima Srpske radikalne stranke (SRS) koji su se tu našli prikupljajući potpise za puštanje Vojislava Šešelja iz haškog pritvora.

Iako je bilo dobacivanja i reakcija pristalica radikala, policija nije dozvolila da dođe do incidenta, javio je dopisnik Anadolije s lica mjesta.

U grupi sa "Ženama u crnom" bili su i aktivisti LGBT populacije, kao i oni koji se predstavljaju kao ateisti.

Učesnici su akciju "Priznajem" simbolično završili u Srebreničkoj ulici, u centru Beograda na Kosančićevom vencu, gdje su istakli poster na kojem piše "Srebrenica 11. jul 1995 – 9. novembar Beograd, 8.372 žrtve genocida u Srebrenici".

„Žene u crnom“ su minutom ćutanja odale poštu srebreničkim žrtvama.

(Anadolija)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.