O etničkom čišćenju općine Prijedor svjedočio Nusret Sivac

Svjedok optužbe Nusret Sivac izjavio je juce na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom da su snage bosanskih Srba 1992. pod nehumanim uslovima držale stotine Bošnjaka, prebijale i ubijale ih u logoru Omarska kod Prijedora.

Prijedor je jedna od općina u BiH u kojoj su, po optužnici, snage pod Mladićevom kontrolom 1992. počinile progon i genocid nad nesrpskim stanovništvom.

Sivac je izjavio da su Srbi nasilno preuzeli vlast u Prijedoru u aprilu 1992, a da je "četničko čišćenje" nesrba započelo u maju.

Kako je posvjedočio, Sivac je 20. juna te godine bio uhapšen i prebačen u Omarsku gdje su stotine Bošnjaka držane pod "brutalno nehumanim uslovima". Prebijani su, mučeni i nije im davano dovoljno hrane, žene su zlostavljane, a ubijani su naročito ugledniji i bogati građani.

Prema Sivćevoj izjavi, krajem jula 1992. u Omarsku su u 12 autobusa dovedeni Bošnjaci iz okoline, zarobljeni tokom operacije VRS, a mnogi su istog dana ubijeni, nakon čega su ostali pritvorenici bili primorani da uklone tragove krvi.

Svjedok je izjavio i da su 17. jula 1992. logor Omarska obišli regionalni zvaničnici Srpske demokratske stranke iz Banjaluke zajedno sa kolegama iz Prijedora, predvođeni predsjednikom Autonomne oblasti Bosanska krajina Radoslavom Brđaninom i gradonačelnikom Prijedora Milomirom Stakićem.

Brđanina je Tribunal u Hagu osudio na 33 godine zatvora zbog zločina nad Bošnjacima i Hrvatima u tom regionu. Za progon nesrba i zločine u logorima kod Prijedora, Haški sud je Stakića osudio na 40 godina zatvora.

Sivac je posvjedočio da su pritvorenici bili prinuđeni da se postroje ispred tih političara i "pjevaju srpske pesme".

Suđenje Mladiću biće nastavljeno sutra kada će svjedoka unakrsno ispitivati odbrana.

 

(FTV)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.