Prije 19 godina srušen je Stari most u Mostaru

Kada se na današnji dan 1993. godine u 10.16 sati kameni svod Starog mosta u Mostaru nakon bjesomučnog granatiranja sručio u Neretvu, svijet je zanijemio. Jedan od najgorih urbicida 20. stoljeća bio je neshvatljiv, nepojmljiv, bolan…

Danas, 19 godina nakon tog monstruoznog i barbarskog čina, kameni luk koji se nadvija nad Neretvom ponovno krasi Mostar i služi na ponos svim građanima Bosne i Hercegovine.

Most je 427 godina čvrsto spajao dvije obale Neretve dok ga 9. novembra 1993. godine nisu srušili pripadnici HVO-a.

Vojska Hrvatskog vijeća obrane je granatiranje počela 8. novembra, ispaljeno je više desetaka projektila u luk i kule, da bi svoj rušilački pohod okončali sljedećeg dana kada se most sručio u Neretvu.

Ipak, Stari je rekonstruisan i potpuno obnovljen 2004. godine, a godinu kasnije je uvršten na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. Trenutno se za rušenje Starog mosta sudi zapovjedniku HVO-a Slobodanu Praljku pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u predmetu "Prlić i ostali".

Vječiti simbol grada na Neretvi sagrađen je između 1557. i 1566. godine. Njegovu gradnju je naručio Sulejman Veličanstveni jer je bilo potrebno zamijeniti stari drveni viseći most.

Građenje je povjereno Mimaru Hajrudinu, istanbulskom arhitekti i učeniku čuvenog Mimara Sinana. Iako je malo zvaničnih podataka o njegovoj gradnji, pouzdano se zna da je most bio najveća lučna konstrukcija na svijetu i jedna od najvećih graditeljskih poduhvata tog vremena.

Legenda kaže da je Hajrudin most morao sagraditi pod prijetnjom smrću. Navodno je on na dan skidanja drvene konstrukcije pobjegao iz Mostara iz straha da će se luk raspasti, a Sulejman svoj bijes iskaliti na graditelju.

Luk je napravljen od kamena tenelija. Visina svoda je 28,7 metara, odnosno 21 metar iznad nivoa rijeke Neretve. Za čuvare mosta izgrađene su dvije kule, Halebija i Tara, koje su tokom turske vladavine služile kao skladište za oružje.

Stari most u Mostaru danas je stjecište turista iz cijelog svijeta i bez obzira na to koliko puta ste prešli preko njega, ne možete, a da se ne divite njegovoj ljepoti.

(Klix.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.