Civilno društvo:”Rješenja SNSD-a i SDP-a su visoko problematična”

Organizacije civilnog društva najoštrije osuđuju sporazum SNSD-SDP, sklopljen između lidera ovih stranaka, s obzirom da velika većina previđenih rješenja udaljava BiH od ispunjavanja uslova neophodnih za podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo u EU i predstavlja korak unazad u odnosu na trenutno stanje, navodi se u saopćenju koje potpisuje 17 organizacija.

"Umjesto rješavanja pitanja, koje su se politički lideri obavezali ispuniti u okviru mape pute usaglašene sa EU, ovakvim sporazumom se predlažu rješenja koja će rezultate znatnog broja reformskih relativizovati ili čak poništiti, stoji u saopćenju.

Organizacije civilnog društva navode da je sa aspekta dostignutih demokratskih standarda, izmjene Izbornog zakona kojima se ponovo uvode zatvorene izborne liste, a prebrojavanje glasova obavlja samo u opštinskim komisijama, smatramo nedopustivim. Na ovaj način se ograničava postojeća sloboda izbora građanima/kama, a dodatno jačaju pozicije rukovodstava politčkih partija, te otvara prostor za manipulacije izbornim rezultatima i poništavanje demokratske volje glasača/ica.

"Strukturni dijalog o pravosuđu između BiH i EU, a ne vaninstitucionalni sastanci stranačkih lidera, mora predstavljati okvir za rješavanje nagomilanih problema sa kojima se suočava bh. pravosuđe. Predložena riješenja, kojima se mijenja postojeći način izbora sudija i tužilaca i u proceduru izbora uvode entitetski parlamenti, predstavlja korak nazad u reformi pravosuđa. U situaciji kada su politčki pritisci na rad pravosudnih institucija svakodnevni, usvajanjem ovakvih riješenja oni bi bili praktično institucionalizovani", navodi se u saopćenju.

Pedložena rješenja izmjena Zakona o državnim službenicima, kojima se proširuje broj pozicija na kojima će biti vršena politička imenovanja u državnoj službi, također ide u pravcu politizacije državne uprave, umjesto njenog profesionalnog jačanja i razvoja.

Pored navedenih, brojna druga rješenja koja su na netransparentan način dogovorena između SNSD-a i SDP-a, visoko su problematična sa stanovišta vladavine prava i demokratskih procesa u Bosni i Hercegovini. Dodatno je zabrinjavajuće što se unaprijed najavljuje njihovo usvajanje po hitnom postupku i bez mogućnosti podnošenja amandmana od strane zastupnika/ca građana/ki u državnom parlamentu, što je još jedan udar na demokratiju od strane ovih stranaka i njihovih lidera. Stoga ovaj sporazum, čija realizacija može dovesti do nesagledivih i nepovratnih štetnih posljedica, smatramo izrazom potpunog odsustva političke odgovornosti i odgovornosti političkih partija prema građanima/kama.

Organizacije potpisnice:

Transparency International
Centri civilnih inicijativa
UG Zašto ne
Evropski istraživački centar
Fondacija za kreativni razvoj
UG Oštra nula
Udruženje za kulturu i umjetnost CRVENA
Inicijativa mladih za ljudska prava
Sarajevski otvoreni centar
Forum građana Tuzla
Euro Rom
OP Revolt
Pravni institut u BiH
Koalicija 143
Fondacija CURE
Fondacija EKIPA
Centar za zastupanje građanskih interesa

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.