Ruši se država, a stvaraju dva feuda

Akademska javnost i politički analitičari upozorili su danas na štetnost sinoćnjeg sporazuma između lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Socijaldemokratske partije (SDP) BiH o nizu političkih i ekonomskih rješenja od kojih se većina, kako javljaju domaći mediji, odnosi se na prebacivanje nadležnosti sa države na niže nivoe vlasti, prvenstveno entitete, javlja novinar agencije Anadolija (AA).

Profesor Ekonomskog fakulteta u Mostaru prof. dr. Slavo Kukić kaže da su sve stavke tog sporazuma koje se odnose na ekonomiju zapravo "samo paravan ili kozmetika da bi lakše prošle stavke koje suštinske za čitav sporazum".

"Suštinska stavka sporazuma se odnosi na dva detalja. Jedan detalj je razvlašćivanje Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV), odnosno slabljenja institucija države koje su mukom stvarane nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Druga stavka se odnosi na izmjene u Izbornom zakonu BiH kojima se hoće derogirati standarde koji su, također, mukom stvarani. I hoće se uspostaviti apsolutna kontrola nad izbornim procesom. Zatvorene izborne liste, koje su, također, dogovorene, nisu ništa drugo nego apsolutna autokratska kontrola lidera nad svima ostalima koji žele participirati u vlasti", rekao je Kukić za AA.

Koncept razvlašćivanja države u odnosu na entitete, tvrdi Kukić, Milorad Dodik najavljuje već dvije godine.

"Dodik je uporno ustrajavao protiv VSTV. Jer, ono ovakvo kakvo jeste nije garancija da će on ostati na slobodi zbog onoga što je radio u posljednjih pet do šest godina. Zato takvo Vijeće treba razoriti, a na njegovo mjesto dovesti zamjenu nad kojom će on imati kontrolu. Na taj ultimatum derogiranja države pristao je Zlatko Lagumdžija da bi se održao u sedlu vlasti. Taj jedan ogoljeni makijavelizam je, nažalost, zaslijepio i njega. U usporedbi država ili vlast, on bira vlast", ističe Kukić.

Nadalje, on se "toplo nada da ovakav sporazum neće proći" i da postoji "kritična masa onih koji će onemogućiti njegovu implementaciju i prevođenje u zakone". Vidi realnim reakciju institucija međunarodne zajednice i centara moći koji su odgovorni integraciju BiH.

"Izdržala je BiH u svojoj povijesti iskušenja i veća od onog Dodik-Lagumdžija", tvrdi on.

Psiholog i politički analitičar Ibrahim Prohić ocijenio je da sporazumom SNSD-SDP razvlašćuje država, a jačaju entiteti. Ističe da se umjesto "Države za čovjeka", što je bio slogan SDP-a, konstruira koncept "Država za dva čovjeka".

"Ozvaničena je politička volja da se pravosuđe, posebno tužilaštvo stavi pod kontrolu politike. Tužioce će imenovati entiteti (u parlamentu). U državnoj strukturi mandat se određuje i za pomoćnike ministara, što do sada nije bio slučaj. To je korak unazad u pogledu autonomnosti državne uprave. Politika, dakle, proteže svoju moć po vertikali naniže – ministri, zamjenici, sad i pomoćnici ministara. Ako se to nastavi, i Bajro na recepciji će biti u mandatu i zavisit će od izbornih rezultata. Plan je da se, de facto, dovrše dva feuda u kojima će oni koji imaju moć biti zakon. Tako je BiH došla na korak od diktature", smatra Prohić.

Profesor Fakulteta političkih nauka (FPN) u Sarajevu prof. dr. Asim Mujkić vjeruje da sporazum ima i nekih pozitivnih elemenata.

"Ono čemu ja mogu da prigovorim jeste takav način političkog odlučivanja. Mislim tu na jedan vaninstitucionalnu formu dogovaranja. Mislim da je Parlament BiH mjesto za iznošenje političkih problema i za njihovo rješavanje. Što se tiče predloženih stvari, zatvorene izborne liste čine mi se najgorim. Mislim da se problemi bh. demokracije mogu riješiti samo daljom demokratizacijom, a ne njenom restrikcijom", kaže Mujkić.

Damir Miljević, ekonomista i analitičar iz Banje Luke naglašava da se dvojica izbornih gubitnika, to jeste Lagumdžija i Dodik, našli zajednički jezik kako da se i na izborima za dvije održe na vlasti.

"Ovo je tipični atak na državu. S jedne strane imate atak na izborni sistem, a, s druge, atak na nezavisno sudstvo. Dogovor oko sudstva i tužilaštva im garantira, s jedne strane, da neće biti krivično gonjeni i naredne dvije godine. S druge strane, to im omogućava da mogu mirno raditi onako kako su (ini nisu) radili u protekle dvije godine. Što se tiče takozvanog ekonomskog dijela sporazuma, očito je da nijedna, a ni druga politička opcija, osim nekih kozmetičkih zahvata, nema nikakvu namjeru da se bavi reformama i ekonomijom, a kamoli da se posvete socijalnom sektoru i nezaposlenosti", istakao je Miljević.

Po njegovom mišljenju, dvije socijaldemokratske opcije su se dogovorile da ne propuste priliku da osiguraju i naredni četverogodišnji mandat na vlasti.

"Jedino što ih može zaustaviti jeste sve gora ekonomska i socijalna situacija koja mora završiti velikim protestima na ulici", zaključuje Miljević.

 

(AA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.