Lagumdžija nije smijenjen, ali jeste Bećirović

Državni se parlament ovih dana bavi smjenama i inicijativama za smjene. Teško je više upratiti koja stranka glasa protiv a koja za, ko je na čijoj strani, a ko protiv koga spletkari. Jučer su smijenjeni ministri iz SDA, danas je odlučeno da se neće glasati o smjeni Zlatka Lagumdžije, ali je zato smijenjen predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Bećirović (SDP).

U drugom krugu glasanja Bećirović je smijenjen sa 21 glasom za, 14 protiv i četiri suzdržana. U prvom krugu glasanja nije postignuta entitetska većina te je inicijativa upućena komisiji Kolegija na usaglašavanje.

Kolegij nije postigao usaglašenost te se pristupilo drugom krugu glasanja. Po raspoloživim informacijama, za smjenu su glasali svi poslanici iz RS-a, SDA i HSP-a, protiv su bili SBB, SDP te HDZ1990. Suzdržani su bili poslanici NSRzB i SBiH te HDZ-a BiH.

U okviru ove tačke odlučeno je da će izbor prvog zamjenika predsjedavajućeg Doma biti izvršen na sljedećoj sjednici Predstavničkog doma.

Teško je pretpostavljati šta je Zlatko Lagumdžija, lider SDP-a, ponudio, prvo, Draganu Čoviću, lideru HDZ-a, u zamjenu za jučerašnje glasanje protiv ministara SDA. Opet, teško je zamisliti šta je Lagumdžija obećao Dodiku ukoliko odustane od smjenjivanja njega samog. I na kraju, najvjerovatnije je da je Denis Bećirović, kojem su poslanici iz Republike Srpske žestoko zamjerili odašiljanje protestnih pisama u Srbiju, pao kao žrtveno janje SDP-a.

 

(Radiosarajevo.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.