“Nikoliću, podsjećate na Karadžića i drsko vrijeđate žrtve!”

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uputio je otvoreno pismo predsjedniku Republike Srbije Tomislavu Nikoliću u povodu njegove (Nikolićeve) nedavne izjave u kojoj kaže da “Bosna polako nestaje pred našim očima”. Pismo prenosimo u cjelosti.

Bosna i Hercegovina neće nestati

– Predsjedniče Nikolić, Vašom najnovijom izjavom, datoj makedonskoj televiziji Sitel, u kojoj kažete da „Bosna polako nestaje pred našim očima“, ponovo grubo nasrćete na moju zemlju i vrijeđate građane Bosne i Hercegovine.

Ovim otvorenim pismom želim Vam jasno poručiti da možete biti potpuno sigurni: Bosna i Hercegovina, suverena, nezavisna i međunarodno priznata država, neće nestati. Ni brzo, ni polako!

Polako, svakog dana nestaju oni koji su joj tu sudbinu bili namijenili, oni koji su počinili genocid i zločine protiv Bosne i Hercegovine i njenih naroda. I Milošević i Šešelj i Karadžić i Mladić, kao i mnogi drugi zločinci, dolaze i doći će na red pred sudovima.

Istina o njihovim zločinima odavno je planetarno poznata, a ruka međunarodne pravde, budite uvjereni, stavit će konačni pečat na njihova nedjela.

Zlokobno podsjećanje na Karadžića

Žao mi je što ovo moram reći, ali upravo izjave poput ove zlokobno podsjećaju na riječi optuženog zločinca Radovana Karadžića da će „BiH biti pakao, a muslimanski narod nestati“, izgovorene u Parlamentu Republike BiH, u predvečerje agresije na moju zemlju, u oktobru 1991. godine.

Nažalost, gospodine Nikoliću, nije ovo prvi put da javno istupate neodgovorno i šaljete neprihvatljive poruke.

Drsko vrijeđate žrtve

Vaše više puta ponovljeno negiranje genocida u Srebrenici nehuman je čin, anticivilizacijski u svojoj suštini. Umjesto riječi izvinjenja žrtvama, Vi ih uporno drsko vrijeđate.

Izjava data talijanskom dnevniku Corriere dela Serra, koja glasi: „… niti jedan Srbin ne priznaje da se u Srebrenici dogodio genocid, i ja se po tome ne razlikujem“, posljednja je u nizu Vaših provokacija.

Jasno je da Vi svojim nekorektnim istupima ne možete dovesti u pitanje istinu o genocidu u Srebrenici koju su utvrdili Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, ali nanosite nenadoknadivu štetu odnosima Bosne i Hercegovine i Srbije, te započetom procesu normalizacije u cijeloj regiji.

Takvo javno djelovanje nije put saradnje, nego upravo suprotno – mogući izvor novih nesporazuma i tenzija.

Niste spremni na suočenje s prošlošću

Gospodine Nikoliću, bio sam voljan povjerovati da su proevropska retorika i načelno zalaganje za korektne odnose u regiji, vjerodostojan izraz Vašeg novog političkog pristupa nakon stupanja na poziciju predsjednika Srbije.

Međutim, Vi ste se potrudili i uspjeli demantovati sami sebe.

Zaista mi je žao što grubim i neistinitim izjavama o Srebrenici, ranije o Vukovaru kao „srpskom gradu“, sada o nestanku Bosne i Hercegovine, pokazujete da niste spremni suočiti se s istinom o događajima iz bliske prošlosti.

Otkazujem susret u Turskoj

Na kraju, zbog svega navedenog, obavještavam Vas da sam prinuđen otkazati planirani trilateralni susret u Turskoj, na kojem sam se trebao sastati s Vama početkom novembra.

O tome ću, naravno, obavijestiti i uvaženog predsjednika Republike Turske Abdullaha Güla, stoji u otvorenom pismu Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

 

 

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.