Lagumdžija uz pomoć Čovića smijenio Tihićeve ministre

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici je potvrdio odluku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o smjeni ministara sigurnosti i odbrane BiH Sadika Ahmetovića i Muhameda Ibrahimovića i zamjenika ministra finansija i trezora BiH Fuada Kasumovića.

Radi se o kadrovima Stranke demokratske akcije (SDA). 

Za ovu odluku glasalo je osam delegata, sedam ih je bilo protiv dok nije bilo suzdržanih. Preciznije, za smjenu su glasali delegati SDP-a, oba HDZ-a i SDS-a, dok su SNSD-ovi delegati bili protiv smjene.

HDZ je javno, preko lidera Dragana Čovića, ovakvo glasanje uslovio ulaskom u Vladu Federacije BiH, što će SDP vjerovatno i pokrenuti. Velika kriza vlasti nastala je prije dvije godine kada lider SDP-a Zlatko Lagumdžija nije htio ni po koju cijenu zajedno sa HDZ-om u vlast.

Predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda ovu je odluku donio na inicijativu Socijaldemokratske partije (SDPBiH), a odluku je početkom jula potvrdio Predstavnički dom državnog parlamenta. Kako je navedeno u Odluci, ona stupa na snagu danom potvrđivanja od Parlamentarne skupštine BiH, javila je Fena

Glasanju o smjeni prethodila je poslanička rasprava.

Čović: Nezamislivo mi je

„Što se tiče interesa naroda kojeg predstavljam u Domu naroda, naš ključni interes na koji još nisam dobio odgovor od onih od kojih sam ga očekivao je imamo li mi snagu da dogovorimo izvršnu vlast na svim razinama u BiH koja može biti odgovor na sva iskušenja koja su se danas postavila pred sve nas“, kazao je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Dragan Čović.

Nezamislivo mi je, dodao je on, da HDZBiH, koji je nakon općih izbora prije dvije godine, zajedno sa svojim partnerima HDZ1990 i drugim strankama, imao više od 90 posto potpore hrvatskog glasačkog tijela, nije dio izvršne vlasti u Federaciji BiH. Čović nije objasnio iz kojeg su onda razloga u političkom partnerstvu sa SDP-om, koji je formirao federalnu vlast bez dva ha-de-zea.

„Jedno od pitanja je pozicioniranje legitimnih i legalnih predstavnika hrvatskog naroda na svim razinama vlasti u BiH s naglaskom na federalnu razinu vlasti ovaj puta. Svi oni koji nisu danas spremni podržati jedno takvo razmišljanje kad je u pitanju entitetska vlada ne mogu očekivati naše pozitivno razmišljanje o bilo  kojem rješenju bez obzira na to kako personalno se mi gledamo.“

Tihić: SDA je imala pozitivnu ulogu

Predsjedavajući Doma naroda Sulejman Tihić je kazao da je SDA u Vijeću ministara imala pozitivnu ulogu i kod formiranja i u radu Vijeća ministara. „Daleko ima više onih stvari koje smo mi dali kao svoj doprinos uspješnom i formiranju i radu Vijeća ministara. Žao mi je što nismo postigli dogovor kada je u pitanju Federacija i zbog čega HDZ nije dio vlasti na federalnom nivou.“

„Imali smo u međuvremenu lokalne izbore na kojima je SDA dobila izborni legitimitet, ponovo je ubjedljivo najjača politička stranka u BiH, u bošnjačkom narodu posebno. Sasvim je logično da takva jedna stranka ostane dio sistema vlasti, da bude i u Vijeću ministara da ne bude opozicija jer takvu jednu jaku stranku staviti u opoziciju, to nije dobro“, kazao je Tihić.

Govoreći o stavu SDA kada je u pitanju vlast na nivou Federacije, Tihić je kazao kako smatraju da HDZ treba da bude dio te izvršne vlasti, ne samo u Federaciji nego na svim ovim razinama.  Što se tiče presude "Sejdić-Finci", pitanja izbora člana Predsjedništva, delegata u Domu naroda, Tihić je kazao da SDA nikada nakraj pameti nije bilo da kandiduje Hrvata za člana Predsjedništva, a SDA nema nijednog Hrvata ni u Domu naroda.

Bradarić: SDP traži smjenu iz (bar) 3 razloga

Delegat Mehmed Bradarić je kazao da SDP ostaje pri svom stavu i traži smjenu iz makar tri razloga. Prvi je razlog, dodao je, taj što SDA nije glasala za budžet, a džentlmenski dogovor između šestorke je bio da onaj ko prvi odustane od strateških ciljeva, strateških zadataka, mora napustiti šestorku.

Druga stvar bila je poznata parlamentarna većina. Onaj ko je promijenio svoje mišljenje morao bi danas objasniti građanima BiH zašto je promijenio svoje mišljenje kad za to nije bilo razloga, kazao je Bradarić“, rekao je Bradarić i nastavio, „Treća stvar je odluka Ustavnog suda. Znalo se da nije ugrožen vitalni nacionalni interes Bošnjaka i to je Ustavni sud potvrdio. Znale su to kolege iz SDA i namjerno su stvorili političku krizu koja i danas traje.“

(Radiosarajevo.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.