Islamofobija može biti uzrok opasnih sukoba u Evropi

Učesnici Foruma svjetske demokratije u Strasbourgu upozorili da rastuća islamofobija u Evropi može biti uzrok opasnih sukoba, javlja dopisnik agencije Anadolija.

Na ove činjenice u razgovoru za agenciju Anadolija ukazao je i zamjenik predsjednika Cojep International Veysel Filiz.

"Rasizam je jako rasprostranjen u Evropi. Vidimo da se netrpeljivost među ljudima počinje smatrati ozbiljnim. Radi se o rasističkim grupama koji pokušavaju biti glas tihe Evrope. Normalizacija i širenje poruka takvih ljudi uzrokovat će pojavljivanje ‘Breivika’ kao što je to slučaj u Norveškoj", rekao je Filiz.

Smatra da će islamofobija pod krinkom slobode govora i u budućnosti izazivati velike probleme.

"Ako ovako nastavimo rast će netrpeljivost i desit će se smrtni slučajevi. No, nije privatljivo vrijeđanje ničijeg ponosa", kazao je Filiz, upozoravajući da se određeni događaji poput islamofobije moraju imenovati, a ne da se predstavljaju kao dio "kulturalnih razlika".

Upozorava da rasističko nasilje sve više uzima maha.

"Velika je mogućnost da ćete biti napadnuti kada izađete na ulicu. Došli smo do takve tačke da bukvalno živimo svijetu sukoba. Napadaju se kuće, groblja, džamije, radna mjesta. Ako to sada ne zaustavimo, muslimani će doživjeti ono što su Jevreji doživjeli prije 60 godina i to u naprednoj Evropi" kazao je on.

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.