Vraćamo li se u ‘90-e nakon pobjeda SDA, HDZ-a i SDS-a

U analizi Lokalnih izbora u BiH održanih jučer, politički analitičari se pitaju da li pobjede SDA, HDZ-a i SDS-a znače povratak u devedesete godine.

U prošlosedmičnom razgovoru za portal Klix.ba, profesor i politički analitičar Slavo Kukić najavio je kako će SDP biti najveći gubitnik ovih izbora, dok će SDA, SDS i HDZ ubilježiti veliki porast. Upravo to se i desilo. Ono čime je naš sagovornik iznenađen jeste izlaznost građana.

"To je fenomen koji zaslužuje pažnju. Kako stvari stoje, mi se vraćamo u vrijeme prvih višestranačkih izbora jer su na ovim Lokalnim izborima tri nacionalne političke opcije postale dominantne. Nakon uspjeha koji su zabilježili SDA, HDZ i SDS znači da smo ponovo u vremenu intenzivnog nacionalnog prebrojavanja i jedino se tim fenomenom može pojašnjavati ovako visoka stopa izlaznosti", kaže Kukić na početku razgovora za portal Klix.ba.

Lažni socijaldemokrati

Na sceni je, tvrdi Kukić, ponovo vrijeme nacionalne homogenizacije što, dugoročno gledano, nije dobar znak za BiH.

"Daj Bože da se varam. Bojim se da će period pred nama biti obilježen dezintegracijskim procesima i vremenom nacionalnih razgraničavanja", pojašnjava Kukić koji vjeruje kako je SDP na ovim izborima dobio približno 50 posto glasova u odnosu na prošle izbore.

Politički analitičar i pravnik iz Tuzle Ibrahim Prohić kaže kako je SDA apsolutni pobjednik ovih izbora.

"Oni su napravili trijumfalan rezultat. Moram reći da to nisam očekivao. Za SDA je razlaz sa SDP-om bio spas i da su ostali u koaliciji, mislim da ne bi imali ovakav rezultat. Apsolutni gubitnici su SDP i SNSD, koje ja kolokvijalno zovem lažnim socijaldemokratima, a ovo spominjem jer nam to daje odgovor na pitanje zašto su izgubili", kaže Prohić.

Oni su, tvrdi naš sagovornik, školski primjer dezavuiranja politike i njenog smisla.

"Najmanje turbulencije su se pokazale u hrvatskom korpusu. HDZ je potvrdio svoju neprikosnovenost u tom političkom, odnosno teritorijalnom prostoru. U RS-u su se desili trendovi koji su veoma važni za BiH. Ne zbog toga što je osporena moć Milorada Dodika, već i zbog toga što su se javili neki politički faktori koji u bliskoj prespektivi mogu promijeniti čitavu političku sliku u BiH. Mislim tu prije svega na izvanredan rezultat Dragana Čavića koji je jedan od tri najkompletnija političara u BiH", tvrdi Prohić.

SDA se više ne može istjerati iz vlasti

Nakon ovih lokalnih izbora, koji su pokazali novu distribuciju političke moći, ono što je SDP planirao to se više neće moći desiti, tvrdi naš sagovornik.

"Bez velikih turbulencija nije moguće istjerati SDA iz vlasti na nivou Federacije i BiH", kaže ovaj politički analitičar te dodaje kako su građani nakon ovih izbora poslali SDP-u i SNSD-u jasnu poruku.

"Postoji i jedna negativna stvar. Na ideološkoj i konceptualnoj ravni, BiH je ponovo vraćena korak unazad. Građanska opcija se više i ne spominje. Ponovo smo se vratili na matricu etničkog predstavljanja. To je ono što je retrogradno i što poništava neke pozitivne promjene koje su se desile na prošlim parlamentarnim izborima", pojašnjava Prohić.

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Asim Mujkić kaže kako su građani BiH sve više zainteresirani za lokalna egzistencijalna pitanja. Ovu tvrdnju naš sagovornik pojašnjava velikim odzivom na jučerašnjim izborima.

"Mislim da je to tendencija koja nam nagovještava drugačiju paradigmu politike u BiH. Što se tiče konkretnih pobjednika i gubitnika, socijaldemokrati su u oba entiteta pokazali zavidan stepen bahatosti i građani su to kaznili", kaže Mujkić u razgovoru za portal Klix.ba.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.