Fata, Mujo i Marko

Redzic pise:

Dolazak naseg vrlog bivseg nacelnika i vjerovatno buduceg gradonacelnika  Marka u Kozarac nakon dvadeset godina  od pomora Kozarca i Kozarcana asocirao me je na jedan stari vic.

Helem, odlucili Fata i Mujo da polazu vozacki ispit i dosli u zakazani termin. Ode Mujo sa jednom komisijom, Fata sa drugom.  Vratili se sa polaganja i pita Fata Muju kako je bilo.

(  Ako je neko pod abdestom neka ne cita dalje jer ce ga izgubiti).

-Ma nikako, kaze Mujo.

Jebali  me odmah na ukljucivanju u saobracaj, pa na lijevom skretanju, pa na prvenstvu prolaza, pa na stopu, pa na kretanju pod rucnom, pa na ….

-Ah, mene  jebali samo u garazi i kazu da sam odmah polozila, pohvali se Fata

E sad, kako ovo moze asocirati na naseg vjecnog (grado)nacelnika.

Pa, eto Marko mu ga dodje kao ta komisija koja  stalno handri i nateze te povratnike i koga stigne iz dijaspore, sto mu dodje kao zbunjeni Mujo. I sve je bilo podnosljivo dok Marko nije navratio u garazu ( Kozarac) i  tamo nategnuo ko god se zatekao. Prodavao im Marko njihovu vlastitu zemlju po nekoliko puta visoj cijeni nego sto ju je on jamio (a kad se jami onda je to ili dzabe ili badava) Tako ce im prodati plac za vatrogasno na lokaciji koja nema veze sa usvojenim urbanistickim planom, a onu prvobitnu ce Marko uz proviziju ustupiti nekom od lokalnih tajkuna. Obecao im je Marko pomoci i izgradnju obdanista, kojeg su nekakvi  troprsti mudzahedini  sa kokardama porusili jos davne 1992. godine, cega se on ne sjeca, a cekao je da i oni, tj. Kozarcani zaborave pa da se onda pojavi kao spasilac i to bas pred izbore.

Uzelo bi mi puno vremena kad bih nabrojio sta je sve Marko ponatezao, pardon naobecavao. Kazu kad se Marko pojavio u garazi, tj. Kozarcu da je NGI prvi skinuo gace sto mene bas ne iznenadjuje, ali me iznenadjuje da taj  NGI nije dosad shvatio da ne treba skidati gace jer nas Marko jebe u mozak.

 Nigdje nisam procitao da je neko upitao vrlog nam (grado)nacelnika nista o periodu 1992. pa do 1995. godine, niti da ga je bilo ko docekao sa kakvim transparentom dobrodoslice  na kome bi recimo bilo pitanje: Marko gdje su kosti jos  oko 1000 nasih najdrazih? A moglo se postaviti puno pitanja na koje on zna odgovor. Ne, nama je bitno da ce ON dati 7000, hej citavih sedam iljada maraka za krov na planinskom domu. I sa tih sedam iljada  i drugom sitnom hedijom Marko ce pokusati oprati svoj obraz, a GARAZA ce  uprljati svoju dusu za sva vremena. Kupio nas je Marko puno jeftinije nego sto je mislio i opet smo pokazali svoj sitnosopstvenicki  mentalitet, svoj nedostatak karaktera i nepostivanje samih sebe.
Usput nas je Marko potovario u svoj voz ( opet asocijacija na Trnopolje ‘92. godine) koji ce nas odvesti preko Piskavice ( Markova rodna gruda) sve do… vjerovatno Lajkovca.
Ne znam da li se to vece pjevalo: Ide Marko lajkovackom prugom?

Tih dana dok je Marko,racunajuci na kratko kozaracko pamcenje i sklonost  brzom zaboravu,boravio u prijateljskoj i osvajackoj posjeti Kozarcu,  na Haskom sudu svjedocio je Osman Selak, bivsi visoki oficir JNA koji je iznio podatak  da je u  napadu na Kozarac  1992. godine ubijeno 800 civila i zarobljeno 1200. Ovo je podatak bivse JNA koja se odmah transformirala u Vojsku Republike Srpske.

Ni ovo nije bilo predmet nikakvih pitanja  ni diskusije. Bitno je da cemo pokriti planinarski dom.

A nedaj Boze da se neko sjetio pa upitao vjecnog nam vozda kako se to trose nasa sredstva i koliko Kozarac dobija nazad od ubranog poreza.

Epilog posjete: Sretan Marko, a sretna i Carsija. Na proslim izborima pali su Zecovi i Carakovo za nekoliko kamiona asfalta, kojeg je Almighty Marko “poklonio”, a Brdjani    plebiscitarno glasali za Darovatelja.

Mislio sam da Kozarac vise vrijedi. Kakva zabluda.

PS; Izvinjavam se svima zbog koristenja neprimjerenih izraza: I onima pod abdestom i onima bez, ali ovo nisam mogao napisati pristojnim rjecnikom

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.