Idriz Merdžanić govorio o zvjerstvima u logoru

U nastavku suđenja Ratku Mladiću u Hagu, optuženom za genocid počinjen u BiH, Idriz Merdžanić, koji je bio ljekar u logoru Trnopolje kod Prijedora, posvjedočio je da su u tom logoru snage RS u neljudskim uslovima držale, prebijale, silovale i ubijale bošnjačke i hrvatske civile, prenosi BIRN.

"Svrha logora Trnopolje bilo je etničko čišćenje prijedorske opštine. Srbi su iseljavali selo po selo, žene i djecu su dovodili u Trnopolje, a onda odatle organizovali konvoje i iseljavali ih – prvo stočnim vagonima, a onda kamionima. Vojno sposobne muškarce su ili pobili na licu mjesta ili zatvarali u druge logore, Omarsku i Keraterm, prije nego što su i njih iselili”, ispričao je Merdžanić, koji je u Trnopolju bio ljekar od juna do septembra 1992. godine.

Merdžanić, koji je prethodno radio u selu Kozarac, opisao je i napad srpskih snaga na to selo krajem maja 1992., poslije kojeg su Bošnjaci, koji su činili gotovo svo stanovništvo, pritvoreni i protjerani.

Mladić, tadašnji komandant Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u Prijedoru i još šest bosanskohercegovačkih opština poprimio razmjere genocida.

Njemu se sudi i za genocid počinjen u Srebrenici, teror nad civilima u Sarajevu, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, u periodu od 1992. do 1995. godine.

Svjedok Merdžanić je pomenuo ubistvo sedmorice pritvorenika u Trnopolju, rekavši da je od Bošnjaka koji su dovedeni iz Keraterma čuo da je u tom logoru bilo ubijeno više od 150 ljudi.

On je kazao da misli da je komandant Trnopolja Slobodan Kuruzović, koji je “nosio vojnu maskirnu uniformu”, “znao za ubistva, silovanja i prebijanja, iako on nije tukao”.

Naznačio je da, usprkos tome, nikakva istraga nije bila provedena.

Merdžanić je potvrdio i da su pritvorenici koje je početkom avgusta 1992. u Trnopolju snimila britanska televizija ITN bili smješteni iza bodljikave žice.

Nakon što je Tužilaštvo prikazalo snimak kratkog Merdžanićevog razgovora sa novinarkom ITN-a Penny Marshall, svjedok je kazao da je on novinarki krišom dao fotografije prebijenih pritvorenika koje je liječio.

Dok ga je unakrsno ispitivao Mladićev branilac Branko Lukić, Merdžanić je potvrdio da je više bošnjačkih žena, koje su mu rekle da su silovane, uz odobrenje komandanta Trnopolja, bilo prebačeno na pregled u prijedorsku bolnicu, gdje je to i potvrđeno.

On je dodao da su počinioci zatim prijetili komandantu logora, došavši u Trnopolje sa dva tenka na kojima je pisalo “El manijakos”.

Na pitanje da li je neko silom tjerao pritvorene Bošnjake i Hrvate iz Trnopolja da se ukrcavaju u konvoje, Merdžanić je odgovorio da ih “niko nije tukao da uđu, već im je jednostavno rečeno da svi moraju da idu”

On je potvrdio da je konvoj kojim je on odvezen organizovao Crveni krst.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno i danas.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.