Stigla jesen…

Tačno u 16 sati i 49 minuta za stanovnike sjeverne hemisfere nastupa jesen koja će trajati do 21. decembra, kada će nastupiti zima. Dan kada nastupa ovo godišnje doba poznat je kao jesenska ravnodnevnica, odnosno dan u kojem noć i dan traju podjednako. 

Suho lišće, maglovita jutra, kišni dani i ostalo vijesnici jeseni, ove su godine stigli nešto kasnije. Tek u posljednjih par dana, temperature zraka spustile su se na vrijednosti tipične za ovo doba godine.

No, meteorološka prognoza za narednih nekoliko dana ne podsjeća na višegodišnje prosjeke za ovo doba godine. Jutra će ostati jednako svježa dok će se dnevne temperature penjati i do ljetnih 30-tak stepeni.

Neopisivi pejsaži

Priroda nam u hladne jesenske dane nudi prelijepe pejzaže i gomilu lišća po parkovima. Dolazi period berbi plodova na većini biljaka trajnica, dok životinje koje spavaju zimski san pripremaju skrovišta i zalihe hrane s kojima će lakše dočekati proljeće. 

Jeseni su u našim krajevima najčešće kratke i često se gube između ljeta iz zime. Ponekad se osjete sasvim malo. Duge i dosadne kiše, beskrajni sivi oblaci, šume bakarne, zlatne i sive boje bude u ljudima različite emocije.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.