Husein ef. Kavazović novi reisu-l-ulema

Muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović novi je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH.

Tajnim glasanjem Izbornog tijela on je dobio 240 glasova, muftija travnički Nusret ef. Abdibegović je dobio 69, a muftija sarajevski Husejin ef. Smajić 45 glasova.

Izborno tijelo za reisu-l-ulemu broji 382 člana, a danas je bilo prisutno 354 člana koliko ih je i glasalo.

Izbor novog reisu-l-uleme obavljen je u novoj zgradi Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu.

Izborno tijelo čine članovi Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, članovi Rijaseta, muftije, predsjednici mešihata, direktori medresa, dekani islamskih fakulteta, direktori ustanova u okviru Islamske zajednice, glavni imami i predsjednici medžlisa Islamske zajednice na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Sandžaka-Srbije i islamskih zajednica u bošnjačkoj dijaspori.

Rad Izbornog tijela otvorio je Safet Softić, predsjednik Sabora IZ u BiH. Na početku je odlomke iz Kur`ana proučio hafiz Mansur ef. Malkić glavni Imam Begove džamije u Sarajevu.

Potom je izabrano Izborno predsjedništvo u kojem su bili Jusuf Zahiragić, Muhamed Salkić, Zehra Alispahić, Aziz Hasanović i Mensur Pašalić. Predsjedavao je Jusuf Zahiragić.

Potom su kandidati obrazložili svoje vizije Islamske zajednice i obaveze reisu-l-uleme.

Nakon toga je uslijedila prozivka i tajno glasanje članova Izbornog tijela za reisu-l-ulemu, te zbrajanje glasova.

Najviše glasova prisutni su dali muftiji tuzlanskom Huseinu ef. Kavazoviću, 240, na drugom mjestu je bio muftija travnički Nusret ef. Abdibegović koji je dobio  69,  te muftija sarajevski Husein ef Smajić sa 45 glasova.

Izbor novog reisu-l-uleme prisutni su obilježili učenjem tekbira, a zatim je sadašnji reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić čestitao svom nasljedniku na izboru i izrazio svoje zadoovoljstvo što je ovaj značajni događaj obavljen dostojanstveno i u duhu jedinstva Islamske zajednice.

Predaja Menšure novom Reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću obavit će se 19. novembra ove godine. Do tada će funkciju reisu-l-uleme obavljati sadašnji reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, u Husein ef. Kavazović funkciju muftije tuzlanskog.

Nakon čina čestitanja, novi reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović se kratko obratio brojnim prisutnim medijima.

On je između ostalog rekao:

– Danas smo ispunili veliku dužnost koja je bila pred nama. Smatram da smo to dostojanstveno izvršili. Zahvaljujem muslimanima koji su imali povjerenja u mene i koji su me danas izabrali za svog reisu-l-ulemu. Pred nama je puno posla, nastavit ćemo sve dobre programe i poslove u zajednici i pokrenuti nove potrebne za njeno unapređenje.

Iz biografije novog reisu-l-uleme:

Husein-ef. Kavazović potiče  iz ulemanske familije Kavazovića, koja je tokom historije dala veliki broj uglednih imama i hafiza muslimanima u Bosni i Hercegovini.

Rođen je 3. jula 1964. godine u Jelovče Selu (općina Gradačac), od oca Hasana i majke Saime, kao jedno od osmero njihove djece. Osnovno obrazovanje stekao je u rodnom mjestu, a Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu je završio 1983. godine. Godine 1985. upisao se na Šerijatski fakultet na poznatom univerzitetu Al-Azhar u Kairu. Studiranje je okončao 1990. godine. Magistarski rad je odbranio na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu iz područja šerijatskog prava. Stručne i druge radove je objavljivao u listovima i časopisima koje izdaje Islamska zajednica u BiH, a učestvovao je i u radu redakcija i uredničkih savjeta nekih od njih.

U radni angažman u Islamskoj zajednici u BiH uključen je 1985. godine kao imam, hatib i mualim u džematu Gornji Srebrenik. Po okončanju studija radio je na području Medžlisa IZ-e Gradačac. Za muftiju tuzlanskog imenovan je 1992. godine. Na toj dužnosti je i danas.

 

(rijaset.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.