Evropski dan bez automobila – 22. Septembar

Centar Sanskog Mosta bez automobila

Centar Sanskog Mosta će u subotu 22. septembra biti bez automobila čime će se grad Sanski Most po prvi put uključiti u veliku globalnu kampanju Evropske sedmice mobilnosti, koja se ove godine održava pod motom „Kretanje u pravom smjeru“ („Moving in the right direction“), te na simboličan način obilježiti „Evropski dan bez automobila“.

Opći cilj kampanje je potaknuti svijest javnosti o potrebi da djeluje protiv zagađenja uzrokovanog povećanjem motoriziranog transporta u urbanim sredinama te predstavlja i pitanje poboljšanja kvalitete života u urbanim sredinama.

Zabrana prometovanja za automobile u središtima evropskih gradova osmišljena je s ciljem da potakne na pješačenje, vožnju biciklom i korištenju javnog prevoza kako bi pridonijeli boljem i zdravijem, kvalitetnijem načinu života.

„Evropski dan bez automobila“ promoviše razvoj biciklizma i ostalih nemotorizovanih kretanja na gradskim i vangradskim dionicama. Dan automobila se obilježava također i kako bi najmlađi naučili da bez čistijeg vazduha nema zdravog života, da se u gradu može i pješačiti, koristiti biciklo i javni prevoz, kao i da se tako stvara zdrava životna sredina sa manje buke i zagađenja.

„Riječ je o viziji gradskih ulica kojima ne dominiraju motorna vozila. Ovo je dan biciklista, pješaka, vozača rolera, romobila, skejt bordova, korisnika invalidskih kolica, kao i svih učesnika u saobraćaju koji ne zagađuju okolinu, ne prave buku i ne zauzimaju životni prostor svojih sugrađana.“ – riječi su Samira Saleša ispred amk70 koji zajedno sa udruženjem „Sana u srcu“ organizuju ovaj događaj.

Program obilježavanja Evropskog dana bez automobila – 22. Septembar, Sanski Most:

Okupljanje biciklista i ostalih učesnika u Sanskom Mostu planirano je za Subotu, 22.09. ispred gradske dvorane u 11 sati.

Od 11 do 12 sati za saobraćaj će biti zatvorena Prijedorska ulica u kojoj će okupljeni građani zajedničkom vožnjom i šetnjom obilježiti ovaj dan nakon čega će u malom parku na Zdeni biti organiziran prigodan program za najmlađe. U navedenom vremenu Prijedorskom ulicom moći će saobraćati samo interventna i komunalna vozila, vozila osoba s invaliditetom koja žive u navedenoj zoni, javni prevoz te taksisti.

U okviru obilježavanja Evropskog dana bez automobila a s ciljem promocije vožnje bicikla za najsmijelije planirana je i lakša ruta makedamske podloge dužine 11 km u pravcu sela Kljevci do mjesta buduće cross staze na kojoj bi se ljubitelji prirode ali i adrenalina, te cross vožnje u budućnosti trebali više sastajati.

Napomena: Obratite pažnju da imate adekvatnu i ispravnu opremu, vodu, kao i kacigu.

Inače, dan bez automobila promoviše viziju gradskih ulica kojima ne dominiraju motorna vozila.  Svi smo učesnici u saobraćaju i toga svjesni dužni smo da svoje kretanje učinimo bezbijednim, a okolinu zdravijom.

Ovim putem pozivamo sve građane da nam se priključe.

Vozimo pametnije, živimo kvalitetnije.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.