Emir Hodžić na protestima Ocuppy Wall Street

Pokret Ocuppy Wall Street obilježava svoju prvu godišnjicu. Stotine demonstranata danas je pokušalo blokirati berzu u New Yorku, a među njima i Prijedorčanin Emir Hodžić.

Hodžić je već jednom bio hapšen tokom protesta ispred Wall Streeta, pokreta koji se rodio u New Yorku i ubrzo se proširio na cijeli svijet. Slični protesti održavani su od Londona do Sydneyja.

"Nakon nasilne evakucije iz Zuccotti Parka, gdje je sve počelo, Occupy Wall Street je bio u rasulu, suočavajući se policijskom brutalnosšću i masovnim hapšenjima demonstranata", kaže Hodžić za portal Klix.ba.

Prema njegovim riječima, bez obzira gdje se nalazio pokret danas, njegovi uticaji će se osjećati još dugo vremena.

"Occupy kao antikapitalistički pokret se upravo rodio ovdje u Americi, i tu u srcu Wall Streeta, otvarajući vrata novom političkom diskursu u Americi kao i svijetu. Današnje akcije u srcu američkog finansijskog distrikta šalju poruku da Occupy Wall Street nije mrtav, nego evolvira", pojašnjava naš sagovornik iz New Yorka.

Obilježavanje godišnjice Occupy Wall Street počelo je blokiranjem finansijskog distrikta u New Yorku sa brojnim grupama koje su pokušale blokirati ulice mirovnim skupovima.

"Jutros u 07:00 sati sastali smo se u Zuccotti Parku, gdje je pokret OWS osnovan i podijelili se na više grupica. Na jednom od marševa policija je rastavila demonstrante i do sada je na desetine demonstranata uhapšeno. Policija bi blokirala prolaz jednoj grupi, dok bi se druga grupa oformila i nastavila sa blokiranjem ulica", kaže Hodžić te nastavlja:

"Nedaleko od Wall Streeta, prisustvovao sam takvoj jednoj grupi kad je policija krenula da hapsi nekoliko demonstranata, nasilno gurajući ostale, uključujući novinare, kako bi razbili grupaciju. Prilikom fotografisanja policijske akcije, policajci u civilu su me nasilno gurali negodujući zbog fotografisanja".

Protesti se nastavljaju i trajat će cijeli dan, a završit će okupljanjem u Zuccotti Parku kasno u noć.

"Dosadašnji utjecaj ovog pokreta je zaista globalan i nema znakova da će protesti prestati u skoroj budućnosti. Frances Fox Piven, profesorica sociologije sa Univerziteta New York Cityju tvrdi da ovaj pokret još može rasti i da mu treba vremena. Mnogi mladi ljudi u Americi se osjećaju prevarenim i izgubili su pouzdanje u trenutni politički sistem zbog umiješanosti ogromnog novca u političkim partijama", dodaje Hodžić na kraju za portal Klix.ba.

Protesti se nastavljaju i uz povike "Čije ulice? Naše ulice!".

(Klix.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.