Islamskim zemljama šire se protesti zbog filma

Muslimanskim zemljama proširili su se u četvrtak protesti protiv protumuslimanskog filma oko čijih autora i producenata vlada enigma, a glumačka ekipa oglasila se saopćenjima u kojem tvrdi da ih je producent grubo prevario, prenose agencije.

Libija: Američki ambasador ubijen zbog filma
Ratni brodovi SAD krenuli ka Libiji

Demonstranti u Sana'ai, glavnom gradu Jemena, napali su američku ambasadu,  a sukoba demonstranata s policijom bilo je i u egipatskoj prijestolnici Kairu; skupovi protiv filma snimljenog u Sjedinjenim Državama održani su i u iračkom gradu Najafu te u iranskoj prijestolnici Teheranu
 
Dugometražni film Nedužnost muslimana čiji su isječci postavljeni na internetu posredstvom egipatskog kopta, izazvali su silovite reakcije muslimanskih vjernika u Egiptu te u Libiji gdje su naoružani napadači u Bengaziju ubili američkog veleposlanika Chrisa Stevensa i još trojicu Amerikanaca. 

Agencije AFP i Reuters, javlja Fena, prenose da je u srijedu navečer zavladala opća konfuzija oko autora filma. Smatralo se da ga je snimio Sam Bacile, američko-izraelski sineast, no njegov savjetnik Steve Klein tvrdi da je to pseudonim i da se autor sada skriva u strahu od odmazde
 
Ekipa filma oglasila se u srijedu saopćenjem u listu Los Angeles Timesu u kojem stoji: "Svi glumci i cijela ekipa uznemireni su i čini im se da ih je producent prevario". Glumci pišu da su "100 posto protiv tog filma i da su bili grubo prevareni oko njegove nakane (…) Šokirani smo radikalnim prekrajanjem scenarija … i tužni zbog tragedije".
 
Glumica Cindy Lee Garcia of Bakersfield rekla je za agenciju Reuters da je grubo prevarena jer je bila  angažirana za film nazvan "Desert Warrior" (Pustinjski ratnik), što je trebao biti niskobudžetni "pustolovni arapski film koji se događa u pustinji". 

Egipatski kopt Morris Sadek koji živi u SAD-u i promovirao je film, izrazio je u izjavi za Reuters žaljenje zbog ubojstva američkih diplomata i objasnio da mu je cilj bio ukazati na diskriminaciju kopta u Egiptu. Kršćani kopti inače čine deset posto stanovnika Egipta i najveća su manjina u toj muslimanskoj zemlji; egipatska koptska crkva osudila je što su neki kopti koji žive u inozemstvu finansirali "produkciju koja vrijeđa proroka Muhammeda", prenosi Reuters
 
Uz povike u slavu proroka Muhammeda, mladi su u četvrtak napali zgradu američke ambasade u Sana'ai i zapalili tri vozila, a policija je reagirala pucajući u zrak i vodenim topovima. U Kairu je bilo sukoba pred američkom ambasadom na što je policija reagirala suzavcem i tri su osobe povrijeđene.  

Iranu su mladi protestovali pred ambasadom Švicarske koja zastupa američke interese u toj zemlji koja ima prekinute diplomatske odnose sa SAD-om. U susjednom Iraku su pristaše šijitskog vođe Moqtade al Sadra prosvjedovali u Najafu protiv SAD-a i Izraela.

Islamski klerik Moqtada al-Sadr je zatražio od iračke vlade da svim američkim državljanima zabrani ulazak u Irak i pozvao je parlament da izglasa zakon kojim bi zabranio Iraku odnose sa zemljama u "kojima se vrijeđa islam i prorok". Indonezija, najmnogoljudnija muslimanska zemlja svijeta, zatražila je da se na internetu blokira YouTube koji prikazuje sporan film; Afganistan je Youtube blokirao još jučer.

 

 

(RSA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.