Podržimo Muslim Media da korača u nove projekte

Dokumentarno-igrani film o stradanjima Bošnjaka u Prijedoru

Multimedijalni servis Muslim Media je ovih dana otpočeo sa radom na još jednom projektu.

Naime, radi se o igrano-dokumentarnom filmu koji tretira pitanje stradanja Bošnjaka u Prijedoru, u vremenskom periodu od 92. – 95. godine.

”Arhiviranje naše dojučerašnje prošlosti, naša je ljudska obaveza. Strašni zločini koji su se desili na području općine Prijedor, ne smiju ostati nezabilježeni. Generacije koje dolaze ne smiju imati pomućenu sliku o svemu onome što se je na ovim prostorima dešavalo u ratnom periodu.

Danas se nažalost vrlo malo radi na arhiviranju naše krvave historije, što bi u konačnici moglo dovesti i do falsifikovanja historijskih činjenica.

Apartheid nad Bošnjacima u kontinuitetu traje. On se nastavlja i nikada nije prestao, nego se samo njegovi oblici mijenjaju. Ovaj dukumentarno-igrani film ima za cilj da otrgne od prošlosti jezivu priču o stradanjima Bošnjaka na području općine Prijedor, o zloglasnim logorima, silovanjima, genocidu…


 

Ovaj igrano-dokumentarni film je utemeljen na nekoliko vrlo potresnih priča koje oslikavaju genezu ratnih dešavanja na području općine Prijedor.

U ovoj filmskoj priči, istina o stradanjima Bošnjaka Prijedora ispričana je na temelju ličnih iskustava-sudbina nekoliko Bošnjaka i Bošnjakinja.

Svaka od ovih potresnih priča ilustruje i personifikuje jedan od vidova zločina koji je činjen u tom ratnom periodu; dječak koji je sa 12 godina preživio streljanje, a kojom prilikom mu je ubijen otac, majka kojoj je ubijeno 6 sinova, žena kojoj je ubijen muž, jetim koji nam pokušava dočarati tugu i bol nastalu gubitkom svoga najmilijeg, logoraši koji svjedoče istinu o Omarskoj, Trnopolju…

U filmu preovladavaju igrane scene (rekonstrukcija) koje prate najpotresnije fragmente filma.

Ovaj film se ne ograničava eksplicitno na ratni period, nego isti poentira i akcentira činjenicu kako je danas nepopularno govoriti o stradanju Bošnjaka, odnosno, sudbini koja je u periodu od 92. – 95. godine zadesila Bošnjački narod.

Sve u sinopsisu je predočeno samo u glavnim naznakama, dok je u prihvaćenom scenariju, svaki kadar razrađen do najsitnijeg detalja u igrano-dokumentarnim kombinacijama.” – kazao je izmeđuostalog za naš webportal autor filma Enes Hotić.

Ekipa Muslim Medije je radeći na priči Tatarević Have, koja je u ratu izgubila šest sinova i muža, a koja trenutno živi sama, poklonila ovoj hraboj i saburli Bošnjakinji dvd player, te komplet učenja Kur'ana, kako bi na taj način barem na trenutke pobijedila bol, tugu i samoću.

Dokumentarno-igrani film o stradanjima Bošnjaka sa područja općine Prijedor, jasno oslikava njihov put i opredjeljenje kada je u pitanju dokumentovanje naše bliske prošlosti, koju karakterišu nezapamćena stradanja Bošnjačkog naroda

Podrsku ovome projektu dali su Medzlisi IZ Prijedor i Kozarac, kao i Optimisti2004 sa www.kozarac.ba, te ovom prilikom pozivamo sve dobre ljude kojima je stalo da se stradanja Bošnjaka i GENOCID nikada ne zaborave, a samim tim i ne ponove, da podrže finansijski, ali i na svaki drugi način ovaj projekat.

Predvidjeni budzet za ovaj projekat iznosi: 5 750 €. Više informacija u vezi projekta možete dobiti putem maila: muslim-media@hotmail.com a Vase donacije koje budu dolazile putem Optimista2004 ili kozarac.ba, objavicemo na nasem forumu kao i FB profilu Optimista,  tu se mozete obratiti na mail svabo@kozarac.ba.

”Sve što se ne zapiše – zabilježi, kao da se nije ni desilo.”

Zbog toga: Podrzimo Muslim Media da korača u nove projekte

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.