Sjecanje na bihcomovu omladinsku radnu akciju B.O.R.A. 2005

 

Prije sedam godina, Udruzenje gradjana “Optimisti2004”-Kozarac, organizovali su prvu poslijeratanu omladinsku akciju u Kozarcu.

Akcija se zvala B.O.R.A. (bihcomova omladinska radna akcija) jer se i organizovala putem tadasnje kozaracke web stranice bihcom.com koja je prva uspjela da okupi Kozaracku dijsporu i usmjeri je u povratnicki Kozarac i bila je posvecena rhm. Ismaru Bahonjicu, koji je mlad umro a koji je bio jedan od njenih aktivnih clanova sa namjerom da postane tradicionalna.

U to vrijeme, u Kozarcu je internet bio privilegija i samo pojavljivanje domacih ljudi na internetu napravilo je virtualnu revoluciju koja je dala i konkretne rezultate na terenu, odnosno u Kozarcu.

Akcija se organizovala u sklopu Kulturno sportske manifestacije “Dani Kozarca” u kojoj je ocisceno i uredjeno Partizansko groblje u Kozarcu, postavljne kante za smece i klupe i ociscena glavna ulica, ocisceno skolsko igraliste i skolski park te postavljen betonski sto za stoni tenis. U akcii je bilo dosta ucesnika, i vjerujem da se mnogo toga izmijenilo u ovih sedam godina.

Nakon godinu i po dana rada, stranica bihcom.com prelazi na novu domenu danasnji www.kozarac.ba, te je tako i samo ime iducih omladinskih akcija promjenjeno u K.O.R.A.  i koje su i dalje, sa manje i vise uspijeha odradjene.

Sutra ujutro Optimisti ponovo imaju radnu akciju, ovaj put u sklopu nekog drugog projekta, ali se nekako vracamo na isto mjesto gdje smo bili prije sedam godina, ovom prilikom zelim da se posjetimo na ta vremena, te da se upitamo mozemo li se ovako ponovo iskupiti na ljeto 2013?

Mozemo li ponovo naci u sebi optimizam da nesto zajedno mozemo uraditi, pa makar to bilo i malo, kao sto je postavljanje kanti za smece i slicno?

Volio bih da svi malo razmislimo o tome, i pogledamo gdje smo to sada nakon sedam godina?

Vise slika sa akcije mozete pogledati u nasem foto albumu ili oni koji su i na FB na profilu od Udruzenja gradjana Optimisti2004 na ovome >>>>linku<<<<

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.