Policija zabranila prilaz Dodikovoj palati

Nekoliko stotina ljudi učestvovalo je na večerašnjem protestu u Banjoj Luci koji je putem društvene mreže Facebook, zbog nezadovoljstva opštim stanjem u društvu, organizovala građanska inicijativa "Park je naš".

Već tokom okupljanja, koje je bilo zakazano za 18 sati kod Starog hrasta vidjelo se kako će večerašnji skup biti puno masovnijih od prethodnih. Neposredno prije kretanja u šetnju ulicama Banje Luke, organizatori su, uz već poznatu parolu "Svi na ulice", poručili da je vrijeme da se javno ustane protiv tiranije i korupcije.

"Ovo je naš glas protiv kriminala i korupcije, socijalnog i ekonomskog urušavanja, zloupotrebe javnog dobra, beskrupuloznog bogaćenja maskiranog u nacionalne interese, uskraćivanja građanskih prava i sloboda, tiranije i jednoumlja", poručili su aktivisti građanske incijative "Park je naš". Oni su dodali kako je okupljanje organizovano simbolično, na dan početak izborne kampanje u BiH.

Oko 18,45 sati okupljena masa je, uz podršku brojnih sugrađana koji su ih pozdravljali sa svojih balkona i uz sirene automobila, krenuli prema centru grada, ali ih je ispred Narodnog pozorišta RS dočekao kordon policije, koji im nije dozvolio da šetaju centrom grada. Pored toga, okupljena masa zaustavila je saobraćaj u glavnoj banjalučkoj ulici, te se uputila ka Trgu Krajine, gdje ih je ponovo sačekala policija. Tokom čitave šetnje Banjom Lukom su odjekivali povici "Lopovi, lopovi…".

Organi reda demonstrantima nisu dozvolili ulazak u Gospodsku ulicu, te prilazak Palati Predsjednika RS, te je više od pola sata trajalo naguravanje sa policijom, ali je na kraju sve prošlo bez incidenata. Prema tvrdnjama očevidaca, prilikom stajanja pred policijskim kordonom, jedan od policajaca je iz okupljene mase "izvukao" i legitimisao dopisnika Federalne televizije Mišu Vidovića, koji je na kraju pušten.

Nakon toga aktivisti građanske inicijative "Park je naš" sjeli su ispred kordona policije u Gospodskoj ulici, a oko 20 sati okupljena masa u centru grada je polako počela da se rasipa.

 

(klix.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.