Chuck Norris, ministar obrazovanja Bosne i Hercegovine

Nakon otkrića da će Chuck Norris biti imenovan za prvog ministra obrazovanja Bosne i Hercegovine novinar Školegijuma razgovarao je s njim u njegovoj vili na Bukvery Valley Hillu.

Školegijum: G. Norris, kako ste reagovali na ponudu aktuelnih vlasti BiH da postanete ministar obrazovanja Bosne i Hercegovine? Je li vas to iznenadilo?
Chuck Norris: Ne, to je bilo planirano još prije 20 godina, ali ja tada nisam bio slobodan, pa su u Dejtonu to ministarstvo ukinuli.

Školegijum: S obzirom na nacionalni ključ unutar Vijeća ministara, koji od konstitutivnih naroda vi predstavljate?
Chuck Norris:
U mojoj pristupnoj besjedi na gori izložiću ideju da je noga najbolji ključ za zatvorena vrata. Ako noga nije drvena i ako vrata nisu gvozdena. U tom slučaju pomaže lijepa riječ. Ali nadam se da ona neće biti potrebna, i da će sva zaključana vrata biti otvorena, jer mi nemamo više vremena za nadmudrivanje pred zatvorenim vratima. Građani Bosne i Hercegovine imaju samo dva puta: ili u Evropu ili u Ameriku.

Školegijum: Preformulisaću pitanje. Hoćete li vi u Vijeću ministara po nacionalnosti biti Bošnjak, Srbin ili Hrvat?
Chuck Norris:
Chuck Norris biće po nacionalnosti ministar. To znači da se neću razlikovati od ostalih nacionalista u Vijeću.

Školegijum: Recite nam nešto o vašem dosadašnjem iskustvu na području obrazovanja?
Chuck Norris:
Radio sam na reformama obrazovanja u Sovjetskom Savezu, na Kubi, u Venezueli, Hondurasu, Nikaragvi i u još nekim zemljama sličnim Bosni i Hercegovini kojima su tri stvari bile zajedničke, a to su ove dvije: korupcija. Imam počasni doktorat iz primijenjenog prava, magistrirao sam pregovaračku kiropraktiku i ponosni sam vlasnik vozačke dozvole za tenkove i borna kola. U tom smislu smatram se obučenijim za ministarsku fotelju od većine sadašnjih ministara u Vijeću ministara.

Školegijum: Koje iskustvo iz vašeg dosadašnjeg rada očekujete da će biti presudno za vaš predstojeći angažman i za budućnost obrazovanja u BiH?
Chuck Norris:
Smatram da su moja buduća iskustva presudnija i učiniću sve da me ona kao čovjeka i ministra obogate. Kinezi imaju jednu latinsku poslovicu koja glasi Dum dum spiro spero, što u prevodu znači ne može se ući u istu rijeku dva puta.

Školegijum: Recite nam nešto o svojim školskim danima, kakav ste đak bili?
Chuck Norris:
(lagani smiješak i zamišljeni pogled) Ah, to su bili dani… Recimo, imao sam iz engleskog jezika crni pojas, obožavao sam da pišem ćirilicu latiničnim slovima… Moja ljubav prema knjizi potiče još od prvog razreda, kada sam pomagao bibliotekarki da opraši knjige udarajući njima po zidu. Sjećam se da sam bio očajan kad su me maknuli odatle, jer sam srušio zid između biblioteke i svlačionice za djevojčice.

Školegijum: Rijetki preživjeli prijatelji iz vaših školskih dana rekli su nam da ste u školi imali običaj da šamarate čitanke.
Chuck Norris:
Sad ja trebam da kažem: učio sam pjesmice pameti? Znam taj vic, to je izmislio onaj mali meksikanac koji je išao sa mnom u razred, ne sjećam se je li se zvao Markes ili Engels.

Školegijum: Šta ste čitali kao učenik, ko je ste knjige podizali u školskoj biblioteci?
Chuck Norris:
Jednom sam ih podigao sve odjednom, zajedno s policama. Zašto?

Školegijum: Pa zato što je za ministra važno da je obrazovan i načitan.
Chuck Norris:
Ja mislim da je to nedovoljno ako je slab i smotan. Znate kako se kaže u diplomatiji: Čvrsta ruka, duga ljubav.

Školegijum: Kako ste se pripremili za vaš rad u BiH? Kako poznajete prošlost ove zemlje?
Chuck Norris:
Upoznat sam vrlo dobro. Išao sam na sva tri kursa Historije, Istorije, i Povijesti i mogu vam reći da sam iznenađen koliko je ona apsolutno fantastična. Zemlja koja ima takvu prošlost ne treba da brine za svoju budućnost, to će bi ti slogan mog ministarstva.

Školegijum: Svaka čast! Pretpostavljate li, koji će biti prvi problem sa kojim će te ući u koštac?
Chuck Norris:
Chuck Norris ne ulazi u koštac s problemima. Problemi ulaze u koštac sa Chuckom Norrisom.

Školegijum: Odlično. Otkrijte našim čitaocima, kako namjeravate riješiti problem dvije škole pod jednim krovom?
Chuck Norris:
Jednostavno, napravio bih jednu školu s dva krova, od kojih bi jedan bio lijevi a drugi desni, ali tako da oba mogu biti i parni i neparni, zavisno od datuma. Normalno, tražio bih da se ispoštuje štenderska procedura, jer krov bez štendera je kao govno na kiši.

Školegijum: Reforma nastavnih planova i programa?
Chuck Norris:
Svakako. Kung-fu će biti obavezni predmet u osnovnom i srednjem obrazovanju. Dvoumim se oko imena. Kungfunauka ili Kungfuetika. Mislim da se težište treba prebaciti sa inkluzije na kontuziju. Najmanje dva univerziteta otvoriće kung-fu akademije nastavnog usmjerenja, kako bi smo obezbijedili dobar nastavni kadar. Dok prva generacija ne diplomira, nastava će biti teorijska.

Školegijum: A seksualno obrazovanje, ili zdravstveni odgoj?
Chuck Norris:
Nije potrebno. Mislim da je vjeronauka dovoljna. Kinezi imaju staru biblijsku izreku bonus penis paks in domus, što u prevodu znači u zdravom tijelu zdrav duh. Predložiću da ta izreka bude moto Vijeća ministara ako me izaberu za predsjedavajućeg.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.