Izbori u BiH: Političari obećali fer i korektno ponašanje

Predstavnici 30 političkih stranaka iz BiH potpisali su u srijedu u Sarajevu Kodeks ponašanja političkih stranaka u izbornoj kampanji za lokalne izbore 2012. Kodeks nisu potpisale najveće dvije političke stranke iz Republike Srpske, SNSD i SDS.

Kodeksom ponašanja bh. političari su između ostalog obećali fer i korektno ponašanje, bez govora mržnje i nacionalističke retorike. Kodeks su sačinili članovi Demokratske inicijative za Evropu, koju čine predstavnici sedam političkih stranaka iz BiH, uz podršku Nacionalnog demokratskog instituta.

„Svečano obećavamo jedni drugima i građanima BiH da ćemo poštovati prava drugih političkih stranaka u izbornoj trci, da nećemo koristiti budžetski novac u svrhu izborne kampanje, da nećemo potkupljivati, niti zastrašivati birače, da nećemo koristiti govor mržnje, da ćemo javno osuditi svako nasilje, kao i retoriku koja na to podstiče“ – ovim riječima političari obećaše međusobno uvažavanje, ali i poštivanje građana Bosne i Hercegovine od čijih glasova zavisi na koliko će fotelja zasjesti. Iako se od rata do sada u BiH održalo devet izbora, što općih što lokalnih, ovo je prvi Kodeks ponašanja političkih subjekata.

Za učesnike na predstojećim lokalnim izborima, a prema potpisanom Kodeksu ponašanja, neprihvatljivo je pozivanje na nasilje, nacionalizam i govor mržnje.

Nermina Kapetanović iz Stranke demokratske akcije ističe kako se nada da će se Kodeks poštovati:

„Mi se nadamo da će političke partije uistinu prihvatiti temeljne principe kulture dijaloga, poštivanje drugih i nediskriminaciju drugih, nevrijeđanje drugih i, konačno, uklanjanje govora mržnje iz jezika bh. političara.“

Međutim, činjenica je da je u vrijeme predizbornih kampanja javni prostor zatrpan nacionalističkom retorikom, govorom mržnje i podjela. Na tim temeljima, do sada su se i dobijali izbori. Malo ili gotovo nikako se radilo na obećanjima koja su građanima davali tokom predizbornih kampanja. Zbog svega ovoga, Bosna i Hercegovina  je na dnu smatra Martin Raguž iz HDZ-a 1990.

”‹”‹„Mislim da govor mržnje više ne vodi nigdje. Vidimo gdje smo – zahvaljujući takvom govoru mržnje. Po tim parametrima duboko smo prikovani na dnu svih evropskih ljestvica“, ocjenjuje Raguž.

Odstranjivanje nacionalizma i govora mržnje ostaviće prostora za one političke subjekte koji imaju plan i program rada tvrdi Fehim Škaljić iz Saveza za bolju budućnost.

"Građani su oni koji izriču kazne. Ovaj Kodeks je moralna obaveza. Vidjećemo ko će se imati potrebe stidjeti“, kaže Fehim Škaljić.

Za nepoštivanje Kodeksa nisu predviđene sankcije. To će prema mišljenju Marinka Čavare iz Hrvatske demokratske zajednice biti u rukama građana.

„Temeljem toga mogu ocijeniti tko krši Kodeks koji su potpisali i koliko onda mogu vjerovati tim strankama koje potpisuju Kodeks, a onda ga u praksi ne primjenjuju, odnosno koriste elemente prljave kampanje, što nije dopušteno“, kaže Čavara.

Obećanje vizija napretka

Koliko će bh političari održati i ova obećanja najbolje pokazuje ignorisanje potpisivanja Kodeksa dvije najveće političke stranke iz Republike Srpske.

Nasuprot sarajevskom, SNSD, na čelu sa svojim predsjednikom Miloradom Dodikom, pozvali su političke stranke iz RS-a da u četvrtak potpišu kodeks u Banja Luci.

Srpska demokratska stranka nije došla ni u Sarajevo, a kako kaže njen predsjednik Mladen Bosić, neće ni u Banja Luku:

„Da je gospodin Dodik napustio funkciju predsjednika SNSD-a, pošto vrši funkciju predsjednika Republike Srpske, i na taj način pokazao da je predsjednik svih građana RS-a, i da je u tom svojstvu pozvao da se potpiše Kodeks i da se razgovara o tome, to bi bilo logično, i mi bismo sigurno učestvovali u tome.“

Na banjalučkom svečanom obećanju fer i korektnog ponašanja u izbornoj utrci neće biti ni članovi Partije demokratskog progresa. Bili su na sarajevskom.

„Poznato je da SNSD partija koja je upotrebljavala najprljaviji i najprostačkiji mogući jezik u svojoj kampanji. Poznato je da je to partija koja je koristila helikoptere i avione u državnom vlasništvu za partijsku promociju. Pokazali smo da je to partija koja je pokrala zadnje izbore, ne samo na Krupi, na Vrbasu – na ta izborna mjesta ubacila preko pet stotina neispravnih glasačkih listića – zbog čega su sada neki ljudi i na sudu, i da je u pitanju partija koja nikad nije poštovala nikakav elementarni kodeks ponašanja“, kaže predsjednik PDP-a, Mladen Ivanić.

Političari, tek nekoliko dana prije zvaničnog početka predizborne kampanje obećaše da će građanima Bosne i Hercegovine konačno predstaviti viziju za napredak, te da ih neće još jednom plašiti raspadom, novim i strarim otcjepljenjima.

Ukoliko se budu pridržavali Kodeksa kao i svih dosadašnjih potpisanih dokumenata i obećanja, i ovo će ostati samo mrtvo slovo na papiru.

Sve dosadašnje izborne kampanje obilovale su nacionalističkom retorikom, međusobnim optuživanjima, te manipulacijama najugroženijih kategorija napaćenog bh. društva.

 

(RSE)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.