Veliki zločini u Prijedoru

Iskaz o zločinima Vojske Republike Srpske (VRS) počinjenim nad hrvatskim civilima u opštini Prijedor u ljeto 1992. na suđenju zločincu Ratku Mladiću u Haagu dao je svjedok Tužilaštva Ivo Atlija.

On je posvjedočio da je VRS tokom napada na njegovo selo Briševo 24. jula 1992. ubila 68 hrvatskih mještana, među kojima su bili njegov otac, 14 žena, dva maloljetna muškarca i četvoro invalida.

Kao počinioce zločina, svjedok je označio pripadnike Šeste krajiške i Pete kozaračke brigade VRS-a.

Mladić, bivši komandant VRS-a, optužen je za progon i genocid počinjen nad Hrvatima i Bošnjacima u opštini Prijedor. Optužnica ga tereti i za genocid počinjen u drugim opštinama u BiH, te Srebrenici, kao i kampanju terora nad stanovnicima Sarajeva i uzimanje međunarodnih vojnika za taoce. 

Svjedok Atlija je izjavio da je poslije napada sa desetinama muškaraca bio odveden u pritvorenički centar u Prijedoru. Nakon što je pušten, učestvovao je u prikupljanju i pokopu tijela civila ubijenih u više hrvatskih zaselaka u blizini Briševa. Po njegovom iskazu, žene iz ovog područja su bile žrtve seksualnog nasilja.

“Briševo nije imalo nikakav strateški značaj ni za koga. Tih par brda… Sramota je što je toliko ljudi umrlo ni zbog čega”, kazao je Atlija i dodao da su sve kuće i katolička crkva u selu bile uništene tokom napada.

Svjedok je opisao napade srpske vojske na obližnja sela Hambarine i Kozarac, koje je posmatrao krajem maja 1992. godine, ističući da su stotine izbjeglica iz tih sela došle u Briševo.

Atlija je kazao da je o zločinima u Briševu više puta razgovarao sa zvaničnikom Srpske demokratske stranke (SDS) u Prijedoru Vojom Kuprešaninom, ali da je on samo obećao da će “intervenisati” kod generala Momira Talića, tadašnjeg komandanta Prvog krajiškog korpusa VRS-a, “da to prestane”.

O izlasku hrvatskog stanovništva iz Prijedora, Atlija je, kako je rekao, pregovarao i sa tadašnjim šefom Kriznog štaba SDS-a Milomirom Stakićem, koji im je ponudio da se “presele u čitave muslimanske kuće” u drugo selu, što su mještani Briševa odbili.

Tribunal je Stakića pravnosnažno osudio na 40 godina zatvora zbog etničkog čišćenja i zločina počinjenih u Prijedoru. Talić je bio optužen pred Tribunalom, ali je postupak protiv njega obustavljen nakon što je umro 2003. godine.

Prema svjedokovom iskazu, Hrvatima i Bošnjacima iz okoline bilo je dozvoljeno da odu u novembru 1992., nakon što su potpisali izjave kojom svu imovinu “dobrovoljno” ostavljaju srpskim vlastima. Do danas se niko od Hrvata nije za stalno vratio u Briševo.

Unakrsno ispitivanje svjedoka, koje je započeo Mladićev branilac Branko Lukić, nastaviće se sutra.

Za vrijeme unakrsnog ispitivanja prethodnog svjedoka Šefika Hurke, predsjedavajući sudija Alphons Orie naložio je optuženom generalu da ne gestikulira tokom iskaza svjedoka, ocjenjujući da je to neprimjereno. U suprotnom, kako je upozorio sudija, Mladić će, kao i minule nedjelje, biti udaljen iz sudnice.

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.