Podjela “halve” u Kalati

 

Danas je zadnji dan ramazana, zadnji dan posta, pa je i carsija prekodana bila dosta zivlja te se vec pomalo dalo nazrijeti radost zbog dolazeceg Bajrama…

Nakon ikindije namaza u svim nasim dzamijama zavrsena je i mukabela, ucenje Kur'ana, koja se odvijala cijeli ramazan nakon sabaha i ikindije.

Danas je prouceno zadnjih deset stranica, nakon kojih je proucena dova Allahu da primi i ukabuli sav nas trud i ibadete ovoga mjeseca.

Zadnji dan se kod nas tradicionalno, nakon ikindije namaza, djeli “halva” djeci ispred dzamija, tako da su se mnogi pripremali da obraduju nase najmladje a i sama djeca su cijeli dan iscekivali ikindiju i pocetak dijeljenja.

Naravno, u ovo moderno doba, najmanje se dijelila halva ali je djecija radost vjerujem ostala ista…

 

 

 

 

a

Za nekih pola sata zavrsava ovogodisnji ramazanski post sa ovo nekoliko slika zelim vam docarati kako je danas izgledala podjela “halve” u dzematu Kalata.

Vjerujem da je i pred drugim nasim dzamijama bilo dosta naseg naroda, ali nazalost nismo mogli popratiti vise desavanja u isto vrijeme…

Ove godine. nazalost, nismo pokretali akciju za Bajramske paketice za nase najmladje koji pohadjaju mektebsku nastavu, tako da je ta podjela izostala. Akciju nismo pokretali zbog drugih obaveza koje smo imali a i zbog primjetne kolektivne pasivnosti za akcije i podrske. Mozda neke stvari treba da izgubimo da bi ih kasnije bolje cijenili.

Svejedno, u nekim dzematima se radilo na prikupljanju i pripremama za paketice, tako se u dzematu Kamicani, nakon podjele “halve” organizovalo i dodjela diploma za mektebske ucenike i ujedno i bajramske paketice za svakog od njih.

Uspio sam da zabiljezim i taj detalj u Kamicanima posto imam troje ucenika koji idu u mekteb u taj dzemat…

Toliko u ovom kratkom javljanju, ostalo je jos desetak minuta do iftara, i odlaska najdrazega gosta.

Na kraju, jos jedanput:

Tekabbelellahu mina ve minkum,

Bajram Serif Mubarek Olsun!

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.