Eldin Jakupović: Å vicarac sam, ali sam u srcu Bosanac

 

Golman Hull Cityja Eldin Jakupović rođen je u Bosni i Hercegovini, ali je zbog početka napetosti situacije u bivšoj Jugoslaviji otišao u Švicarsku. On je u razgovoru za britansku stranicu thisishullandeastriding.co.uk izjavio da je Švicarac, ali da je u srcu Bosanac.

Jakupović je nastupao za U21 reprezentacije Švicarske i BiH, a 2008. godine je prihvatio poziv i nastupio u jednoj utakmici za seniorsku reprezentaciju Švicarske. No, Eldin ne želi odbaciti svoje bh. korijene.

Eldin je BiH napustio 1988. godine kao četverogodišnjak, kada je situacija u zemlji postajala napetija. U njegovom gradu Kozarcu je, nakon početka rata u BiH, za samo 72 sata ubijeno 2.500 muškaraca, žena i djece. Kaže da je Švicarska njemu i njegovoj porodici tada dala sve, te dodaje da će, ukoliko stigne novi poziv, iskoristiti priliku i odužiti se ovoj zemlji.

“Teško je to objasniti, ja sam više Bosanac nego Švicarac, ali nikada ne bih mogao reći nešto loše o Švicarskoj, jer mi je ova zemlja dala sve. Moja su osjećanja podijeljena. Rođen sam u BiH, ali sam se preselio u Švicarsku 1988. godine. To je bio dobar potez zbog rata koji je 1992. počeo u BiH. Tamo sam stekao dobro obrazovanje i mogao sam početi nogometnu karijeru. Takvu priliku ne bih imao u BiH”, rekao je Jakupović.

Prošle su četiri godine otkako je Jakupović upisao svoj posljednji reprezentativni nastup. Na Euru 2008. godine je bio na klupi reprezentacije Švicarske, debitovao je u prijateljskom susretu protiv Kipra. Neki privatni problemi su pridonijeli tome da 2008. godina bude za sada posljednja u kojoj je igrao na reprezentativnom nivou, ali on i dalje ima želju da se vrati u državni tim.

“Nastupao sam za reprezentaciju Švicarske u timu U18 i U21, a potom i za U21 reprezentaciju BiH. Tada je došlo vrijeme da odlučim za koga ću igrati. Osjetio sam da me Švicarska želi više, tako da sam se odlučio za ovu zemlju i dopsio na Euro 2008. godine. Nakon što sam odigrao prvu utakmicu protiv Kipra, odlučio sam da više ne nastupam za reprezentaciju, jer sam imao privatne probleme. Možda mi je bilo i previše da putujem, ali sada sam spreman da se vratim kada dođe pravo vrijeme za to”, rekao je Jakupović.

Eldin je prošao školu nogometa u Grasshoppersu i već tada je najavljen kao zvijezda. Nastupao je u Ligi prvaka sa Thunom kada je imao 21 godinu. U najljepšem sjećanju su mu ostale utakmice protiv londonskog Arsenala. Dobre partije u dresu Thuna su ga odvele u Rusiju u ekipu Lokomotiva iz Moskve. Tu se Eldin nije snašao, pa je posuđen Grasshoppersu na dvije godine. Godine 2009. je za njega bio zainteresovan Tottenham. Harry Redknapp je silno želio Jakupovića u svojim redovima, ali se klubovi nisu mogli dogovoriti o odšteti.

“Iz Lokomotiva sam se vratio u Grasshoppers i nedugo nakon toga me je kontaktirao Redknapp. Rekao je da je čuo kako se klubovi nisu mogli dogovoriti u vezi sa finansijama te da je veoma razočaran”, otkrio je Jakupović.

No, to nažalost nije najgore što je vezano za Eldinovu karijeru. Njegov boravak u Grčkoj u ekipama Olympiakosa i Arisa također nije bio ispunjen uspjehom. Olympiakos je izbačen u amaterski rang takmičenja zbog namještanja utakmica, dok je Aris zapao u finansijske probleme, što je rezultiralo raskidom ugovora sa Jakupovićem.

“Uvijek se možete sjećati onoga što ste uradili u prošlosti i poželjeti da ste uradili neke stvari drugačije. Ja nikada neću reći da su to bile greške. Sve što se dogodilo sada je prošlost. Veliki sam optimista i vjerujem da će stvari krenuti nabolje za mene i moju porodicu”, kazao je Jakupović.

Eldin je imao problema i u Hull Cityju, jer je njegov ugovor bio pod znakom pitanja nakon odlaska trenera Nicka Barmbyja s kojim je dogovor postignut. Tada je Jakupović bio prisiljen trenirati sa Ipswichom. Novi trener Steve Bruce ga je ipak pozvao, te je ugovor ostvaren. Jakupović ima dvogodišnji ugovor i započeo je novi život u Engleskoj, četvrtoj zemlji u posljednjih pet godina.

“Svi moji su u Švicarskoj, a u Englesku će stići kada nađem kuću. Očekuje nas uzbudljivo vrijeme”, završio je Jakupović.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.