Večeras otvaranje Olimpijade

 

Svečanost otvaranja Olimpijskih igara u Londonu, nazvana “Ostrvo čuda”, počet će u petak, 27. jula, simbolično u 20 sati 12 minuta na Olimpijskom stadionu.

Ujmetnički direktor svečanosti je britanski reditelj i producent Danny Boyle koji je 2008. godine dobio Oskara.

“Naziv ceremonije ‘Ostrvo čuda’ bi trebalo da ukaže na raskošnu kreativnost Velike Britanije, i na nepredvidivost i inventivnost njenog naroda”, rekao je Boyle za “Daily Telegraph.

Boyle je rekao da je za potrebe otvaranja Olimpijski stadion biti pretvoren u “idilični seoski krajolik Ostrva i gledaoci će vidjeti sve što zaista predstavlja njegovu suštinu”.

Iako se još ne zna kako će izgledati ceremonija, poznato je da će trajati tri sata i da će učestvovati 15.000 dobrovoljaca.

Svečanost će započeti oglašavanjem naročitih zvona koje je izlila livnica “Whitechapel Foundry”. Ona je u Guinnesovu knjigu rekorda ušla kao najstarija britanska firma za proizvodnju zvona – iz 16. vijeka.

Po dolasku britanske kraljice Elizbethe Druge na stadion, uvodne govore će održati predsjednik Olimpijskog komiteta Jacques Rogg i predsjednik Organizacionog odbora Igara, bivši atletičar Sebastian Coe.

Slijedi defile sportista svih zemalja-učesnica, po abecednom redu. Po protokolu, i u čast postojbine Igara, prva će stadionom proći reprezentacija Grčke, a domaćni, Britanci na stadion ulaze posljednji.

Poslije intoniranja himne Igara, i podizanja olimpjske i zastava zemalja učesnica, po jedan sportista, sudija i trener iz reprezentacije domaćina položiće olimpijsku zakletvu kojom će se u ime svih učesnika obavezati na fer takmičenje.

Olimpijska baklja će iz ruke u ruku sportista stići do posljednjeg koji će njome zapaliti olimpijsku vatru na stadionu. Po običaju, tajna je ko će biti posljednji nosilac baklje i kako će zapaliti olimpijsku vatru na stadionu.

Organizatori su saopštili da svečanost košta 36 miliona eura.

Očekuje se da će oko četiri milijarde ljudi gledati TV prijenos spektakla kojim Velika Britanija želi da zasjeni otvaranje Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine. London, grad domaćin predstojećih Olimpijskih igara, ove godine je postao i prvi grad u kojem će najveće planetarno takmičenje biti održano tri puta.

Zastavu Bosne i Hercegovine na ceremoniji svečanog otvaranja nosit će judista Amel Mekić, evropski prvak iz 2011. godoine.

Uz Mekića boje naše zemlje na Igrama, koje će trajati do 12. augusta, branit će Ensar Hajder i Ivana Ninković u plivanju, Kemal Mešić i Lucija KImani u atletici i Nedžad Fazlija u streljaštvu.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.