“Za jednakost i pravo na sjećanje”

U sklopu obilježavanja 20. godišnjice genocida u Prijedoru, mnogi prijedorski Bošnjaci i ljudi iz drugih gradova okupili su se jutros ispred Udruženja Prijedorčanki "Izvor" na kojem su u ranim jutarnjim satima razbijeni prozori. Zbog riječi genocid, jedan od organizatora priveden je u prostorije prijedorske policije.

Posljednjih nekoliko mjeseci, osam prijedorskih udruženja obilježava 20. godišnjicu genocida u Prijedoru. Tako je danas u 12:00 sati održan mirnovni skup u pokretu "Za jednakost i pravo na sjećanje" kojem je prisustvovalo nekoliko stotina Prijedorčana.

Osim njih, tu su bili Ed Vulliamy, proslavljeni britanski novinar i autor koji jedobitnik ovogodišnje Međunarodne nagrade za borbu protiv poricanja genocida koju dodjeljuje Udruženje Prijedorčanki "Izvor" kao i članovi Iincijative mladih iz Beograda.

"Mi smo jutros došli ispred kancelarija Udruženja "Izvor" da pokupimo 102 dječije torbe sa imenima ubijene djece 1992. godine kad smo vidjeli da su svi prozori na prostorijama Udruženja razbijeni. Već je policija bila tu i napravljen je zapisnik", kaže Emir Hodžić, Prijedorčanin čiji su otac i brat bili zarobljeni u koncentracionom logoru Omarska.

Nakon toga, uzeli su torbe sa imenima djece na kojima je također pisala i riječ genocid i krenuli su prema glavnom gradskom trgu.

"Osim torbi, nosili smo i školsku tablu sa ispisanim imenima ubijene djece. Kad smo stigli na trg, nije bilo nikakvog govora već simbolična šetnja. Nakon toga, jedan od organizatora priveden je na saslušanje u policijsku stanicu nakon čega je dobio prekršajnu prijavu zbog korištenja riječi genocid. Prije toga načelnik Općine Prijedor Marko Pavić odobrio je okupljanje ali i zabranio upotrebu riječi genocid", pojašnjava Hodžić za portal Klix.ba.

Za večeras su organizatori planirali sjećanje na Esu Sadikovića, jednog od istaknutih Prijedorčana i žrtve genocida iz 1992. godine nakon čega će se uputiti prema logoru Trnopolje gdje će se noćiti.

"Sutra ujutro, idemo prema logoru Omarska", kaže na kraju Hodžić.

(klix)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.