Majstor okačio kopačke

 

Kapiten Rudar Prijedora Nedžad Žerić donio je odluku da u 40. godini završi karijeru i biće ubuduće saradnik šefa stručnog štaba Velimira Baje Stojnića.

Uz rad sa prvim timom biće zadužen i za praćenje igrača iz omladinskih selekcija. Odlazak sa terena istinskog majstora u kopačkama simpatizere “rudara” sigurno će rastužiti.

– Dosta je bilo. Dolaze mlađi, a želja mi je da se bavim trenerskim poslom, a raduje me da postoji vizija čiji je program osmislio Stojnić. Osnovna zamisao je da se mnogo veća pažnja poklanja talentima iz regije, te da, gledano sa ekonomskog aspekta budu okosnica igračkog kadra. Rudar Prijedor mora da bude ponos Krajine – rekao je Žerić.

Za loptom je počeo da trči u rodnoj Kozaruši, na terenu Mrakovice, a u 14. godini se našao u Rudaru, uglednom fudbalskom kolektivu, tada iz Ljubije, koji je bio član Zapadne grupe Druge savezne lige SFRJ. Prošao je njegove mlađe kategorije, da bi ga, kao juniora, čuveni trener Radoslav Zubanović u sezoni 1990/91. priključio prvotimcima sa kojima je bio na zimskim pripremama. Otišao je potom na odsluženje vojnog roka, a ratna dešavanja prekinula su mu snove da obuče “zeleno-crni” dres najbolje ekipe.

– Karijeru sam nastavio 1995/96. u Travniku, postao i bh. reprezentativac, a potom sam prešao u bihaćko Jedinstvo. Proveo sam tri godine u Izraelu, imao povredu ukrštenih ligamenata, a 2002. godine se ponovo vratio u Jedinstvo. Bio sam među “crvenima” dvije sezone, pa opet dvije u Travniku, da bi još jednu odigrao na stadionu “Pod borićima” u Bihaću – naglasio je Žerić.

Sa 35 godina 2007. riješio je da kaže fudbalu zbogom, ali pred početak proljećnog dijela Druge lige Republike Srpske, grupa zapad, uslijedio je poziv iz Rudar Prijedora, tadašnjeg šefa struke Darka Nestorovića.

– Riješio sam da vratim dug klubu u kojem sam fudbalski prohodao i ne sluteći da ćemo ispisati jednu tako lijepu priču. Drago mi je da sam postao dio istorije na tom putu u kojem smo izborili plasman u Prvu ligu RS, a odmah zatim kroz nju se “prošetali” do društva najboljih klubova BiH. Veoma je bitno što se za ove tri takmičarske sezone mnogo toga popravilo nabolje i vjerujem da će budućnost biti još ljepša – dodao je Žerić.

Nedžad Žerić je rekorder po broju utakmica u dresu Rudar Prijedora u Premijer ligi BiH. Od 90 mečeva koliko su Prijedorčani odigrali u tri godine takmičenja u bh. eliti on je nastupio u 85 mečeva i postigao devet golova.

(GS)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.