Opštine Prijedor, Bijeljina, Trebinje i Doboj postaju gradovi

Prijedor, Bijeljina, Trebinje i Doboj trebalo bi da dobiju status grada nakon usvajanja prijedloga zakona o tim gradovima koji će biti razmatrani na narednoj sjednici parlamenta Srpske.
Ministar uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić istakla je da su ovo tehnički zakoni, koji predviđaju da je grad pravni nasljednik opštine, te da stoga neće biti dodatnih teritorijalnih izmjena.

„Gradovi Prijedor, Doboj, Bjeljina i Trebinje sastojaće se iz iste teritorijalne cjeline kao i do sada, kada su imali status opštine. Neće biti povećanja administracije“, dodala je Rešićeva.

Ona je navela da će organi bivše opštine, do prvih narednih lokalnih izbora, obavljati funkciju organa grada. Prema riječima Rešićeve, zakonskim rješenjima uređuju se područja, nadležnosti, organi i finansiranje gradova.

„Statutom gradova Doboj, Prijedor, Bijeljina i Trebinje, u skladu sa zakonom, uređuju se njihova nadležnost, organizacija i rad organa, njihova obilježja, oblici neposrednog odlučivanja građana i druga pitanja od značaja za ostvarivanje prava i dužnosti grada“, rekla je Rešićeva.

Parlament Srpske razmatraće i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji RS kojim se predviđa da osim gradova Banjaluka i Istočno Sarajevo status grada imaju i sadašnje opštine Bijeljina,Doboj, Prijedor i Trebinje. Sjednica Narodne skupštine RS zakazana je za 10. juli ove godine.

SRNA

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.