Zamjenica britanskog ambasadora u posjeti Prijedoru

Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić najoštrije je osudio istupe pojedinaca koji u kontinuitetu rade protiv Prijedora i remete pozitivne odnose u ovom gradu i koji nastoje da ruše sve ono što je dobro napravljeno u Prijedoru.

Pavić je nakon susreta sa zamjenicom britanskog ambasadora u BiH Džo Lomas novinarima izjavio da su se pored ekonomskih tema i rješavanja problema zapošljavanja u ovom gradu osvrnuli i na nedavno održanu konferenciju u Londonu gdje je između ostalih prozvana i opština Prijedor, ali i indijsko-britanska kompanija „Mital“.

„Nismo mogli, a da ne ne osvrnemo na skorašnju konferenciju u Londonu gdje su neki pojedinci koji ne žive i ne zarađuju u Prijedoru, otišli tamo držati skup, pokušavajući da zatalasaju evropsku javnost i građanima Velike Britanije i radnicima kompanije „Mital“ ispričali kako se toranj posvećen Olimpijadi u Londonu gradi i možda dijelovima kostiju njihovih sugrađana“, kazao je Pavić.

On je dodao da je Prijedor svjestan svih događanja koja su ovdje bila i Prijedor žali sve žrtve koje su pale u Prijedoru. „Prijedor ne tjera nikog da zaboravlja žrtve, ali moli sve da praštaju da bi na praštanju gradili našu evropsku i svaku drugu budućnost“, kazao je Pavić.

On je dodao da nekim ljudima to nije cilj i da već nekoliko mjeseci traje internetski rat grupe nevladinih organizacija i neprijatelja Prijedora da se Prijedor nazove genocidnom sredinom.

„Mi smo stalno objašnjavali da to ne rade, a najbolju satisfakciju smo dobili presudom suda u Hagu koji je odbacio zahtjev tužilaštva da se u Prijedoru dogodio genocid. To govori da smo u ovih par mjeseci izgubili uzalud, konfrontirajući se oko nečega što nije bilo umjesto da smo zajednički gradili odnose koji mogu biti na korist svakom građaninu Prijedora“, rekao je Pavić.

On je dodao da i dalje tvrdi da u Prijedoru međunacionalni odnosi nisu poremećeni . „Mital se ne može osuđivati ni za kakve logore i bilo kakve spomenike, Mital je svjetska firma i Prijedor podržava rad Mitala i uvijek će podržavati s tim što traži da se ne miješaju u donošenju političkih odluka“, rekao je Pavić dodajući da je izgradnja spomenika na mjestima stratišta jedno od bolnih pitanja BiH koje je neriješeno, ali da na nivou BiH mora biti minimum konsenzusa koji će omogućiti da se o tome razgovara.

„Odbijam sve pritiske bez obzira s koje strane dolaze, da Prijedor nešto radi što je suprotno interesima većine građana, a možda bi zadovoljilo neke manje grupe ili pojedince i sve one pritiske po kojima se Prijedor mora izdvajati iz svih sredina u vraćanju unazad umjesto u napretku i razvoju“, naglasio je Pavić.

Zamjenica ambasadora Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Džo Lamas izjavila je u Prijedoru nakon susreta sa opštinskim čelnicima, da bi po njenom mišljenju najbolje bilo da predstanici bošnjačkih i hrvatskih nevladinih organizacija, lokalne vlasti i kompanija „Arcerol Mital“ u međusobnom otvorenom razgovoru prevaziđu sadašnje nesporazume i pronađu prihvatljiva rješenja oko obilježavanja godišnjica stradanja nesrpskog stanovništva u opštini tokom proteklog rata i podizanja spomen obilježja koja bi bila posvećena njima.

(Opština Prijedor/GradPrijedor.com)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.