Zajednicki ispracaj s Hambarina 20.jula

 

Sudbin Music, predsjednik Odbora za organizaciju kolektivne dzenaze i sahrane,  potvrdio je da ce zajednicki ispracaj identificiranih zrtava rata s podrcja opstine Prijedor biti organiziran 20.jula, na prvi dan Ramazana, sa stadiona Vedro polje u Hambarinama kod Prijedora.

odbor je zauzeo stav da se porodicama sugerise da do 18. jula potpisu saglasnost za ukop najmilijih.

Do sada imamo 24 identificirana. Medju njima i dvije zrtve iz Bosanskog Novog-  kazao je jucer Music i podsjetio da je rijec o 16. kolektivnoj dzenazi u Prijedoru.

Zbog sporog procesa identifikacije i pronalaska nestalih, odbor ove godine ocekuje da iz Hambarina budu ispraceni ostaci oko 50 identificiranih.

– I do sada smo ukazivali na taj problem ali bez nekih vecih rezultata. Postoji bezbroj slucajeva gdje je bilo nemoguce pronaci bilo sta drugo osim nekoliko pojedinacnih kostiju.

Rijec je mahom o tijelima koje su pronadjene u sekundarnoj, a po mnogima i tercijalnoj masovnoj grobnici Jakarina  Kosa.

– Mnogi pristaju da ukopaju makar i jednu kost svojih najdrazih, jer roditelji umiru a djecu ne pronalaze. Takvih slucajeva imamo na stotine – kazao je Music.

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.