Prijedor očišćen od mina

 

Na području opštine Prijedor danas su završena deminiranja u selu Ališići i na lokaciji Čopići u mjesnoj zajednici Hambarine, čime je ta lokalna zajednica očišćena od minskih polja.

Na području sela Ališići deminiran je 181 metar kvadratni, a na lokaciji Čopići 3.329 metara kvadratnih.

Draško čenadija, stručni saradnik u prijedorskom Odsjeku za Civilnu zaštitu, rekao je da je deminerske radove u Prijedoru izvela komercijalna deminerska firma “Demira” iz Minhena, sa sjedištem u Orašju.

“Okončanjem ovih projekata službeno je završen proces deminiranja na području opštine Prijedor. To znači da, prema zvaničnim evidencijama, više ne postoje sumnjive površine koje imaju karakter minskog polja”, istakao je čenadija.

On je potvrdio da su na području opštine Prijedor u proteklih 10 godina deminirana ukupno 56.893 kvadratna metra površina na više različitih lokacija.

“Ostaju aktivnosti na pronalaženju i uništavanju neeksplodiranih ubojnih sredstava koje Odsjek za Civilnu zaštitu kontinuirano sprovodi u saradnji sa deminerskim timom Republičke uprave Civilne zaštite”, dodao je čenadija.

Taj tim je, kako je rekao čenadija, tokom ove godine intervenisao na 51 pojedinačnoj lokaciji, pri čemu je bezbjedno uništio 90 ručnih bombi, 26 tromblona, 19 zolja i projektila za ručni bacač raketa, dvije minobacačke granate, 1.300 komada municije različitog kalibra i 62 ostala sredstva.

Nazif Pađen, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Hambarine, izrazio je zadovoljstvo što je konačno raščišćen teren na području sela  Čopići, kako bi mještani mogli da uđu u posjed zemljišta.

“Sada ćemo moći započeti obnovu kuća mještanina Senada Čelića, koji na to čeka već duže vrijeme”, kazao je Pađen.

Raif Memić, vođa radilišta deminerskog tima, rekao je da su radovi trajali sedam dana i da tom prilikom nisu pronađena nikakva eksplozivna sredstva.

On je naglasio da su taj zadatak finansirali američka agencija za bezbjednost ljudi ITF i američka ambasada u BiH.

(NN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.