Učiti o pravdi na mjestu ratnog zločina

 

U organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava BiH (YIHR BH) u Kozarcu u ponedjeljak je završen tradicionalni, treći Kamp za mlade aktiviste u okviru projekta “Suočavanje s prošlošću i tranzicijska pravda”.

Tokom trajanja kampa od 28. juna do 2. jula, učesnici su posjetili memorijale da bi bolje razumjeli šta se dogodilo na ovim prostorima i da bi potakli dijalog o značaju i ulozi memorijala u procesu suočavanja s prošlošću.

Mladi iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, ali i Francuske obišli su mjesta poput Keraterma, Omarske, Trnopolje, ali i Mrakovicu i Jasenovac te su se susreli s predstavnicima žrtava iz svih etničkih grupa s prostora Prijedora i Sanskog Mosta.

Polaznici Kampa su jedinstveni u stavu da je ovo izuzetno važno iskustvo koje im je pomoglo da sagledaju problematiku rata iz novog ugla, saopćeno je danas iz YIHR-a.

Ove godine, osim što je Kamp postao internacionalan ugostivši goste iz Francuske, organizatori su posebno zadovoljni jer su se grupi aktivista prvi put pridružili mladi iz Prijedora i s njima podijelili i svoja iskustva.

“Ponosni smo na činjenicu da smo uspjeli u namjeri da približimo mlade ljude svih etničkih skupina i stvorimo im prostor za dijalog, razmjenu iskustava i izgradnju povjerenja. To je u pravom smislu riječi bila naša misija na djelu”, kazala je Alma Mašić, direktorica YIHR-a BiH.

Za Biljanu iz Novog Sada najupečatljivija je težina koja se osjeti prilikom boravka u prostorima gdje su izvršeni masovni zločini, a to je za nju bilo teško iskustvo koje bi trebali osjetiti svi mladi da bi bolje razumjeli.

Za Bojanu iz Zenice ovo iskustvo je važno jer se  uvjerila koliko je složen proces identifikacije žrtava i šta proživljavaju porodice nestalih, kolika je razmjera nesreće koja se dogodila na ovim prostorima.

“Kamp mi je pomogao da počnem kritički promišljati o svemu što mi je prije ovog kampa bilo prilično daleko”, istakla je Bojana, dok njena sugrađanka Nerma ističe da će iskustvo Kampa utjecati na njeno buduće bavljenje ljudskim pravima.

Dražen iz Rume također vjeruje da je korisno da mladi iz regiona dođu i čuju ispovijesti preživjelih, kazavši da se “prosto ledi krv u žilama kada čujete šta je jedan čovjek u stanju da uradi drugom čovjeku”.

Dugogodišnji aktivist YIHR-a BiH Adis Hukanović potcrtao je koliko je veliki broj neispričanih ljudskih sudbina, te dodao da svaka ”bezimena žrtva” i svaki ”neobilježen” zločin ostavlja prostor za iskrivljavanje činjenica i kreiranje predrasuda i strahova.

(Fena)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.