KOZARAC-Jutarnji trač…

 

Od 28. juna do 2. jula, u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava BiH (YIHR BH) uz saradnju Udruzenja Prijedorcanki “Izvor” i Udruzenja gradjana Optimisti2004, u Kozarcu je odrzan tradicionalni, treći Kamp za mlade aktiviste u okviru projekta “Suočavanje s prošlošću i tranzicijska pravda”.

Mladi iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, ali i Francuske obišli su mjesta poput Keraterma, Omarske, Trnopolje, ali i Mrakovicu i Jasenovac te su se susreli s predstavnicima žrtava iz svih etničkih grupa s prostora Prijedora i Sanskog Mosta.

O tome ste vec imali prilike citati, a kako su Optimisti2004 bili jedna vrsta logisticke podrske, tim povodom smo na Staroj pilani podigli mali kamp, gdje su se organizovale vecere za ucesnike, nakon dnevnih aktivnosti i sumiranja utisaka.

Ove godine, osim što je Kamp postao internacionalan ugostivši goste iz Francuske, organizatori su posebno zadovoljni jer su se grupi aktivista prvi put pridružili mladi iz Prijedora i s njima podijelili i svoja iskustva.

Za tih cetiri-pet dana, provedenih u sumi, odvikao sam se i interneta, tako da mi je trebalo dan, dva da se ponovo vratim u kolotecinu…;)

U tom se i carsija vec dobro “napunila”, i “sezona” je definitivno krenula…, vasar je dosao, muzike su krenule, kao i najave koncerata a i samih Dana Kozarca, koji ce po svoj prilici protutnjati u ovih narednih dvije sedmice…

Zadnjih sedam dana prate nas i paklene vrucine, tako da ovakve slike mogu vidjeti u jutarnjim satima, nakon cega se svi sklonu sa betona i vreline, oni koji ne rade,  traze spas u hladovini Kozare, neki na bazenima a vecina, pogotovo stariji, ostaju u kucama i tek pred aksam izlaze…

Nocni zivot je krenuo i sve ono dobro i lose sto nosi sa sobom, i Kozarac ponovo ne spava…

Kada je u pitanju manifestacija Dani Kozarca, ove godine ce zvanicno poceti Smotrom Folklora u nedelju 08. jula, koju organizuje nase Kulturno umjetnicko drustvo “Kozara” i na kojoj ce pored domacina nastupiti jos sest folklornih grupa iz pet nasih gradova.

Vjerujem da cemo imati prilike vidjeti dobre nastupe, i da ce to ostati noc za pamcenje, a nasi folkloristi su vec odavno spremni da pokazu sve svoje kvalitete, koje su zaista brzo postigli uz zalaganje mnogih koji podrzavaju nas KUD a posebno Hamdi i Miri Joldic, za koje je, rad u folkloru neodvojiv dio zivota i sami rezultati to i dokazuju, a u to ce se moci uvjeriti i svi koji budu na Skolskom igralistu 08. jula od 19h

Vec iduci dan slijedi turnir u Kozarsui i noc Groznica subotnje veceri, by dj Iznogud, o cemu ne trebam previse pisati, jer su ovu tradiciju, prije sedam godina, pokrenuli upravo clanovi kozarac.ba i nas Hasaga, koji nam svaki put priredi odlican party i vrati nas u ono staro vrijeme kada smo se znali dobro zabavljati pored tri-cetiri sijalice u boji i gramofon sa sibicom na iglici…

Ovo je ujedno i podrska nasem Vatrogasnom drustvu, koje ove godine slavi veliki jubilej 120 godina postojanja, na sta mozemo svi biti ponosni, kako na nase predhodnike, nase pretke, tako i na ove danasnje dobrovoljce i sve potpomazuce clanove.

Nakon Groznice, 10. jula ocekuje nas takodjer tardicionalna utakmica izmedju FK Bratstva i Dijaspore, nakon cega slijedi Humanitarni koncert,  Pjesmom za Kozarac, koje organizuje Uprava FK Bratstva, gdje naravno veliko zalaganje daju svi a trebamo istaci naseg Ferida Leku, koji se i ovaj put maximalno zalaze da se naprave sto bolje pripreme…

Nadam se da ostali nece zamjeriti, jer se zaista svi koji su ukljuceni u organizacije Dana Kozarca, trude da pored svih redovnih obaveza, i ovih vrucina, pripreme sto bolje sva desavanja. Pored same organizacije, treba uraditi i malo renoviranje skolskog igralista, na kojem se planira organizovati nekoliko dogadjaja.

Od osam reflektora, pet ne radi, a vec tradicionalno 🙁 jedan kos je ponovo razvaljen, sto daje dodatne probleme, koje treba rjesiti u kratkom roku.

Od 12. – 16. jula pocinju nocni turniri u fudbalu, gdje je djeciji turnir posvecen Asimu Mahmuljinu i 9. tredicionalni turnir u basketu Amir Kljucanini, koje smo vec najavljivali,  a nekako paralelno od 14.-17. jula odvijace se i manifestacija Trnopolje “Ko ima djetinstvo ima i buducnost” sa nekoliko muzickih i sportskih dogadjaja.

Iskreno se nadam da cemo uspjeti organizovati sve sto smo planirali i da cemo, bez obzira na sve uspjeti ocuvati tradiciju, koja ce u buducnosti imati i boljih dana.

S druge strane medalje, nastavljaju se i aktivnosti vezane za nastavak obiljezavanja 20 godina GENOCIDA, cija vaznost se potvrdila u zadnjih nekoliko dogadjaja koji su nas u prvi mah sokirali a opet i podstakli da nastavimo da radimo, jer istina mora izaci na vidjelo, i nase stradanje se nece tako lako zaboraviti a pogotovo ne oprostiti, dok god se vlast u Prijedoru ponasa ovako arogantno i koja pokusava da negira ne samo genocid, koji nije presudjen, nego i ono sto je presudjenjo: postojanje sistema logora smrti,  preko 3000 zvjerski, brutalno, do smrti isprebijanih civila, preko 30 000 logorasa, 50 000 protjeranih…

Dok god se Prijedorska vlast i javnost ne suoci sa ovim cinjenicama i ne prizna i osudi zlocin, te na dostojan nacin omoguci obiljezavanje mjesta stradanja i cuvanje naseg sjecanja, sve do tad ce i trajati ova borba, a nazalost i ruzna slika o Prijedoru koja je napravljena  92.,  a koju su napravili 30 ak osudjenih i koliko li vec onih neosudjenih ratnih zlocinaca, a ne udruzenja zrtava i ostali koji se bore za istinu a koje u zadnjem svom nastupu bahato napada  i kojima upucuje otvorene prijetnje  “nas” nacelnik opstine…

Pisali smo o dokumentarcu o Trnopolju i potrebnom iznosu koji je potreban da se ovaj film realizuje i prikaze ove godine u Prijedoru, a kako su se nasim prijateljima u Francuskoj javilo dosta nasih gradjana koji su radi podrzati film ali imaju problema sa nacinom uplate, pbavjestavam sviju koji zele podrzati ovaj projekt kroz sudjelovanje u prikupljanju sredstava za pokrice troškova u post-produkciji, možete mi se obratiti i predati donacije koje  bih nakon prikupljanja  u odrdjenom roku predao da se uplate na konto.

 

PAŽNJA:.Prikupljanje novca se završava 20. Jula. Veliko hvala svima koji omogucavate da ovaj film postoji!

Toliko ovaj put…

 

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.