Zečević i ostali: Presuda 28. juna

 

Iznošenjem završnih riječi Odbrana optuženih Branka Topole i Marinka Ljepoje završeno je suđenje za strijeljanje muškaraca na Korićanskim stijenama koji su u ljeto 1992. izdvojeni iz konvoja što je iz Prijedora krenuo za Travnik. Sud BiH će presudu izreći u četvrtak, 28. juna.

Optuženi Ljepoja, bivši policajac Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, rekao je da sa zločinom na Korićanskim stijenama na planini Vlašić “nema ništa”.

“Meni je žao ljudi što su stradali na Korićanskim stijenama, ali ja sa tim događajem nemam ništa”, kazao je optuženi Ljepoja.

U obraćanju tročlanom Sudskom vijeću, Topola, bivši stražar u logoru Trnopolje, naveo je da nikada nije pratio konvoje sa civilima iz Prijedora.

“U Trnopolju sam bio čitavo vrijeme. Na vama je da odlučite”, rekao je Topola.

Topola i Ljepoja su optuženi da su učestvovali u zločinu na Korićanskim stijenama, gdje je 21. augusta 1992. ubijeno oko 200 muškaraca, koji su izdvojeni iz konvoja sa preko 1.200 civila koji su napuštali Prijedor. Zajedno sa njima, sudi se i Saši Zečeviću, Radoslavu Kneževiću i Petru Čivčiću, bivšim policajcima interventnog voda. Svi optuženi su u pritvoru.

Odbrane optuženih zatražile su od Suda BiH da donese oslobađajuću presudu. Topolin branilac Ranko Dakić je u završnoj riječi kazao da posebnu vjeru Vijeće treba pokloniti svjedocima koji poznaju Topolu, a koji su na suđenju naveli da ga nisu vidjeli u pratnji konvoja 21. augusta.

Branilac Izet Baždarević je rekao da Ljepoju na Korićanskim stijenama, gdje se dogodilo ubijanje, niko nije vidio osim Damira Ivankovića, nekadašnjeg policajca interventnog voda. Naveo je da Ivanković, koji je 2009., nakon priznanja krivice, osuđen na 14 godina zatvora, nije kredibilan svjedok.

Branilac je rekao da je Ljepoja bio u pratnji konvoja, ali da se autobus sa civilima koji je obezbjeđivao pokvario prije razdvajanja, gdje je ostao sa vozačem Savom Kreićem.

“Svjedočenje Save se ne može dovesti pod upit”, ustvrdio je Baždarević.

Prije Odbrane petorice optuženih, tužiteljica Slavica Terzić je u završnoj riječi zatražila kaznu dugotrajnog zatvora, kazavši da je njihova krivica van sumnje dokazana.

Suđenje petorici optuženih je počelo u novembru 2009. godine.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.