Karadžić oslobođen optužbi za genocid

 

Haški tribunal odbio je zahtjev Radovana Karadžića da na polovini suđenja bude oslobođen, utvrdivši da su tužioci izveli dovoljno dokaza protiv njega po deset tačaka optužnice, uključujući i genocid u Srebrenici, ali ga je oslobodilo optužbe za genocid u sedam opština u BiH.

Saopštavajući odluku, predsjedavajući Sudskog vijeća O-Gon Kvon je rekao da dokazi koje su predočili tužioci nisu dovoljni za dokazivanje tačke optužnice prema kojoj su snage bosanskih Srba u opštinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik pokušale da Muslimane i Hrvate “unište u potpunosti ili delimično kao etničke grupe”.

Vijeće je utvrdilo da je tužilaštvo, u nedavno okončanom dokaznom postupku, podnijelo dovoljno dokaza po svim drugim tačkama optužnice, uključujući i genocid u Srebrenici, na osnovu kojih bi, ukoliko bi bili prihvaćeni, Karadžić mogao biti osuđen.

Suđenje će, poslije današnje odluke sudija, biti nastavljeno dokaznim postupkom Karadžićeve Odbrane, koji će početi 16. oktobra.

Karadžić je optužen za genocid nad više od 7.000 Muslimana u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje pripadnika UN za taoce, u periodu od 1992. do 1995. godine

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.