Zečević i ostali: Bez komandne moći

 

Na suđenju za zločine na Korićanskim stijenama, Odbrana Petra Čivčića, bivšeg pripadnika interventnog voda prijedorske policije, zatražila je od Suda BiH da optuženom izrekne oslobađajuću presudu.

Branilac Savan Zec je ocijenio da se izvedenim dokazima Tužilaštva BiH ne može utvrditi krivica Čivčića, kojem je na teret stavljeno učešće u pratnji konvoja kojim je 21. augusta oko 1.200 nesrpskih civila iz Prijedora krenulo za Travnik, preko planine Vlašić.

Prema optužnici, oko 200 muškaraca je na Vlašiću izdvojeno iz konvoja, a potom su sprovedeni na Korićanske stijene i strijeljani.

“Nije dokazano da je bio u pratnji konvoja, niti njegov doprinos u udruženom zločinačkom poduhvatu”, naveo je branilac drugog dana iznošenja završne riječi.

Pet pripadnika interventnog voda policije iz Prijedora, koji su bili u pratnji konvoja, svjedočeći u korist Odbrane, kako je rekao branilac, izjavili su da Čivčića u pratnji nisu vidjeli.

Skupa sa Čivčićem, za učešće u pratnji konvoja, izdvajanju i ubistvu muškaraca, sudi se Saši Zečeviću, Radoslavu Kneževiću, Marinku Ljepoji, pripadnicima interventnog voda policijske stanice u Prijedoru, te Branku Topoli, koji je bio stražar u logoru Trnopolje. Svim optuženima na teret je stavljeno i pljačkanje civila iz konvoja.

Branilac je kazao da je zaštićeni svjedok Tužilaštva KA-1, koji je bio pratilac u konvoju, prilikom drugog pojavljivanja na suđenju krajem maja 2012. pobio optužbe koje je dvije godine ranije iznio protiv Čivčića. Zec je rekao da je zaštićeni svjedok negirao vlastite navode da mu je Čivčić u pratnji konvoja dao kesu i naredio da izvrši pljačku civila.

“Sada je jasno da mu Čivčić nije dao kesu i izdao naređenje o pljački”, ustvrdio je branilac.

Čivčiću je na teret stavljena komandna odgovornost, odnosno da kao komandir jednog od odjeljenja interventnog voda nije spriječio zločin ni kaznio počionioce.

“Tužilaštvo nije dokazalo komandnu moć Petra Čivčića. Nije ni moglo, jer je nije ni bilo (…) Petar Čivčić nije imao moć da donosi naredbu, već ju je prenosio. Nije imao moć sankcionisanja, pa ni pokretanja za sankciju. I da je bio u pratnji konvoja, nije mogao spriječiti bilo koju radnju”, kazao je branilac Zec, dodavši da je Čivčiću u optužnici nametnuta “nemoguća obaveza”.

Prema Odbrani, “alfa i omega” u pratnji konvoja bili su nekadašnji komandant interventnog voda Miroslav Paraš, koji je poginuo u ratu, i Darko Mrđa, bivši policajac u tom vodu, kojeg je Haški tribunal osudio na 17 godina zatvora za zločin na Korićanskim stijenama nakon priznanja krivice 2004. godine.

“Paraš je bio autoritet u vodu i svoju komandnu moć nije spuštao na podređene”, rekao je branilac.

Odbrana Čivčića će sa završnom riječi nastaviti 21. juna.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.