Obilježavanje u Cazinu “20 godina genocida u Prijedoru”

Jucer je u Cazinu s početkom u 13 sati upriličeno postavljanje 256 bijelih vreća koje simboliziraju sjećanje na 256 nevinih žena i djevojčica koje su ubijene 1992. godine u Prijedoru.

Tako je  na centralnom trgu u Cazinu ispred stare zgrade Gimnazije postavljeno 256 bijelih vreća, a na svakoj od njih nalazi se slika te ime nevinih žrtava koje su stradale 1992. godine u Prijedoru. Podsjećamo, među njima je bilo i deset djevojčica.

Ovim povodom u cazinskom Domu Kulture sa početkom u 19 sati održala se javna tribina pod nazivom „20 godina genocida u Prijedoru“.

Gosti izlagači su bili  Sudbin Music i Saida Karabasic  predstavnici Odbora za obiljezavanje 20. godisnjice stradanja, koji su prezentirali pocinjeni genocid u Prijedoru te govorili o svojim vlastitim iskustvima i dr. Mujo Begić, šef bihaćkog Odjela Instituta za traženje nestalih BiH.

Originalna ideja o postavljanju 256 bijelih vreća potiče od Emira Hodžića čiji su otac i brat bili zarobljeni u logoru u Omarskoj. Njegova ideja o postavljanju 256 bijelih vreća u Prijedoru spriječena je od strane načelnika grada Marka Pavića koji je rekao da bi takvo nešto štetilo gradu. Hodžić je na kraju odlučio stati na  centralni trg sa bijelom trakom na ruci i bijelom vrećom ispred sebe.

Ovu tribinu organizovalo je Udruženje „Život“  iz Bihaca kao vid podrske Odboru i kako nikad ne bi zaboravili na strašne zločine koji su se desili na području Bosanske krajine, ali i cijele Bosne i Hercegovine.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.