Krivične prijave zbog obilježavanja stradanja i genocida

Odluka Centra za promociju civilnog društva da opštini Prijedor dodijeli nagradu za najbolje prakse u primjeni Sporazuma o saradnji lokalnih organa vlasti i organizacija civilnog društva u 2011. godini naišla je na oštro protivljenje većeg broja nevladinih organizacija u toj opštini.

U saopštenju dostavljenom agenciji Anadolija Udruženje Prijedorčanki ”Izvor”, Udruženje logoraša ”Prijedor ‘92”, Udruženje logoraša Kozarac, Udruženje žena ”Srcem do mira’,’ Udruženje građana ”Optimisti 2004”, Udruga građana ”Hrvatski dom”, Udruženje žena ”Mostovi prijateljstva” i Udruženje građana Behar navode da je „krajnje neprimjereno i licemjerno ovakvu nagradu dodijeliti lokalnim vlastima Prijedora u trenutku kada iste provode neviđenu, nedemokratsku harangu protiv NVO sektora koji je odlučio nizom manifestacija obilježiti 20 godina od genocida počinjenog nad nesrpskim stanovništvom u toj opštini “.
Navedene nevladine organizacije podsjećaju da su na sjednice Skupštine opštine Prijedor, održanoj 7. Juna, glasovima srpskih odbornika usvojeni zaključci u kojima se prijeti da će se obustaviti finansiranje iz lokalnog budžeta i tražiti pokretanje krivične odgovornosti protiv nevladinih organizacija zbog organizovanja programa koji nose naziv genocid.

Skupština opštine Prijedor zatražila je na istoj sjednici od načelnika opštine i lokalne uprave da na bazi reciprociteta sačini program prema kojem će status Bošnjaka u ovom gradu biti izjednačen sa statusom koji imaju Srbi u Sanskom Mostu i Sarajevu.

„Prijedorska Skupština zahtijeva od načelnika opštine da podnese krivičnu prijavu MUP-u Republike Srpske protiv organizatora programa obilježavanja ,genocida’ u ovom gradu jer su iznošenjem mržnje nanijeli ogromne štete opštini. Odbornici traže od svih nadležnih opštinskih i republičkih organa da ne dozvoli održavanje bilo koje manifestacije iz programa koje nose naziv genocid“, dio je zaključaka usvojenih na spomenutoj sjednici.

Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić na konferenciji za novinare održanoj 22 . maja izjavio je da nijedan sud nije dokazao da se u Prijedoru dogodio genocid, te da će od MUP-a Republike Srpske zatražiti da ne dozvoli nijednu manifestaciju koju tim povodom želi da obilježi nevladin sektor.

Reagujući na pokušaj predstavnika prijedorskih nevladinih organizacija da organizuju obilježavanje, 20 godina genocida , Pavić je istakao da to što pokušavaju da urade „nije ni dobronamjerno, ni dostojanstveno, te da je riječ o igrokazima“, kojima se predstavljanjem današnjeg Prijedora u negativnom kontekstu, nanose veliku štetu suživotu i onome što se želi raditi i uraditi u ovom gradu“.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.