Sljedeće sedmice: Završne riječi na suđenju za “Korićanske”

 

Sljedeće sedmice pred Sudom BiH Odbrane će početi sa iznošenjem završnih riječi na suđenju petorici optuženih za učešće u strijeljanju više od 200 muškaraca na Korićanskim stijenama u augustu 1992. godine.

Iznošenje završnih riječi na suđenju Saši Zečeviću, Branku Topoli, Radoslavu Kneževiću, Petru Čivčiću i Marinku Ljepoji zakazano je za četvrtak i petak, 7. i 8. juni. Prema optužnici, Zečević, Knežević, Čivčić i Ljepoja bili su pripadnici Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Prijedoru, a Topola stražar u logoru Trnopolje.

Statusna konferencija pred početak suđenja Ivanu Zeleniki, Srećku Hercegu, Ivanu Mediću, Marini Grubišić-Fejzić i Edibu Buljubašiću, optuženima za zločine počinjene u logoru Dretelj (općina Čapljina), planirana je u utorak, 5. juna.

Istog dana, novi svjedoci Tužilaštva bit će saslušani na suđenju Oliveru Krsmanoviću, optuženom za zločine u Višegradu, te Fikretu Planinčiću, Rasimu Lišančiću, Seadu Menzilu i Mirsadu Vatraču, optuženima za zločin na području Kotor-Varoši.

U utorak će biti nastavljeno i suđenje Albini Terzić, optuženoj za zločine počinjene u Odžaku, kao i Božidaru Kuvelji, optuženom za genocid u Srebrenici.

Novi svjedoci Tužilaštva bit će saslušani u ponedjeljak, 4. juna, na suđenju Goranu Sariću, koji se tereti za zločine počinjene na području Sarajeva, kao i Muhidinu Bašiću i Mirsadu Šijaku, optuženima za zločine u Varešu.   

Suđenje se istog dana nastavlja i u postupku protiv Mensura Memića, Dževada Salčina, Senada Hakalovića, Nedžada Hodžića, Zulfikara Ališpage i Nihada Bojadžića, optuženih za zločin u selu Trusina.

U srijedu, 6. juna, novi svjedoci Optužbe pojavit će se na suđenju Slobodanu Grujiću, optuženom za zločin počinjen u Zvorniku, kao i Milunu Kornjači, kojem se na teret stavljaju zločini u Čajniču.

Dokazni postupak istog dana bit će nastavljen na suđenju osmorici bivših predstavnika civilnih, vojnih i policijskih struktura koji su optuženi za zločin počinjen na području Hadžića. U ovom predmetu optuženi su Mustafa čelilović, Fadil Čović, Mirsad Šabić, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Čović, Šerif Mešanović i Nermin Kalember.

U četvrtak, 7. juna, bit će nastavljeno suđenje Draženu Mikuliću, kojem su na teret stavljeni zločini u Dretelju kod Čapljine, kao i Besimu Muderizoviću, Ramizu Avdoviću i Iliuan-Nicolaeu Vintili, optuženima za zločine u kasarni “Viktor Bubanj”.

Za ponedjeljak i utorak zakazan je nastavak obnovljenog suđenja za zločin počinjen na Korićanskim stijenama, za koji su optuženi Zoran Babić, Milorad Škrbić, Dušan Janković i Željko Stojnić.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.