SJEČANJE NA Å EHIDE PRIJEDORA U MELBOURNU

U PETAK, 25/05/2012 u Islamskom Centru „ Deer Park“ u Melbournu u terminu poslije jacije-namaza održan je prigodan program u povodu tradicionalnog sjećanja na naše najbolje sinove, sjećanje na ŠEHIDE PRIJEDORA I BiH.

Ovo  je jedna od onih manifestacija koja se evo, uz sjećanje na Šehide Srebrenice i BiH, već  dugi niz godina tradicionalno obilježava u našem džematu a sigurno ima za cilj da se dovom sjetimo naših najboljih sinova koji su za našu slobodu dali ono najvrijednije i najveće što jedan čovjek ima a to je život. Naši nas Šehidi obavezuju da ih se sjećamo, da Allaha dovom molimo da im podari Džennet koji im je obećao i da, ako Bog da, oni budu naše šefa'ađije na Budućem svijetu.

Ove godine se navršava 20 GODINA GENOCIDA U PRIJEDORU i mi smo ovom našom manifestacijom i sječajići se najtežeg zločina protiv čovječnosti tj. onog što se dešavalo u Prijedoru i okolini kao i u cijeloj našoj domovini početkom agresije na našu zemlju  1992, pokazali da ne smijemo zaboraviti ono što nam se desilo, ono kroz kakve je turture i iskušenja prošao naš narod od 1992-1995 godine.Samo da se posjetimo da je od kraja maja do kraja avgusta 1992 god u opštini Prijedor ubijano u prosjeku dnevno 32 muškarca, tri žene i jedno dijete. Statistika kaže da je :

–    102 djece ubijeno
–    256 žena ubijeno
–    3.173 civila ubijeno
–    31.000 zatočenika logora
–    53.000 žrtava progona i deportacije
–    Potpuno uništeni vjerski i kulturni objekti

Ovo što se dogodilo u Opštini Prijedor kao i cijeloj Bosni i Hercegovini obavezuje nas koji smo preživjeli ove zločine, da istinu prenesemo na generacije koje dolaze i svakako da tražimo da oni koji su učinili ove zločine da odgovaraju za to pred licem pravde.

Mi smo upravo učenjem Jasini šerifai Kelime tewhida,  prelijepim ilahijama u izvedbi našeg hora i u izvedbi našeg Reuf ef. i Omera kao i recitalima naše prof. Niće Smailbegović sjetili se svih Šehida Prijedora i Bosne i Hercegovine, kao i svega onog što nam se desilo tokom agrasije na našu zemlju.

Na početku ovog prelijepog programa obratio se Imam džemata „ Deer Park“  koji je nakon zahvale Allahu i donošenja salavata na Poslanika s.a.v.s., zahvalio se organizatorima ovog Tewhida – udruženju Prijedorčana kao i Džematskom Odboru na podršci i mnogobrojnim prisutnim džematlijama koji su svojim dolaskom pokazali važnost ovakvih programa, a nakon toga Imam je istakao da su kroz historiju neprijatelji uvijek imali slične metode koje su koristili nad nevinim narodom , navodeći slučajeve iz života Allahovog Poslanika Muhammeda a.s. kao i njegovih ashaba, i naglasio je imam poseban značaj zapisivanja događaja i onog što nam se dešava jer smo mi Ummet dva Kur'anska ajeta, prvi je : Uči, čitaj u ime Allaha….“ a drugi je: „Nun. Tako mi pera i onog što zapiše“ , jer ono što se zapiše to ostaje a što se nauči može se zaboraviti…

Nakon dove Šehidima druženje prisutnih džematlija nastavljeno je u restoranu džamije gdje su vrijedni organizatori počastili sve prisutne kahvom, kolačima i sokovima, da ih Allah dž.š. nagradi Svojom nagradom . Molimo Allaha dž.š. da se nakada i nikome više ne ponovi genocid. AMIN

Pripremio : Muhamed ef. čidić

*Iz Australije je stiglo i 1391,64 € kao vid materijalne podrske Odboru

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.