KRIVO ODABRANI PUT

Danasnji zakljucci posebne ( e bas je posebna) Skupstine opcine Prijedor su najocitiji dokaz da GENOCID u Prijedoru jos nije zavrsen, da traje i da ce, na nasu veliku zalost, jos dugo trajati i  potrajati. No nije to samo GENOCID. To je najmracnije sto se moze desiti  u ljudskim odnosima, to je cisti fasizam.

Zakljucci su puni  lazi, obmana i  prijetnji bez podloge, kao da su pisani u doba Informbiroa, ili OZNE ili UDBE.  Vidi se da su djelo obavjestajca koji je dobro savladao metode ovih sluzbi, ali zaboravio je da su se vremena promijenila, da smo postali otvoreniji, da se svaciji postupci prate, da laz, bez obzira koiko bila hranjena i njegovana, ne moze vjecno pomagati Srbima.   

Svijet je dogadjaje iz perioda 1992-95. godine okarakterisao i nazvao pravim imenom.

Znaju  i odbornici da u Prijedoru nije bilo nikakvog gradjanskog rata, da se nismo borili nego smo odvodjeni kao ovce iz svojih kuca i stanova i robijali bez razloga. Po mene su dosli u 21:55 sati i rekli mi da trebam na informativni razgovor. Moj “razgovor” je trajao 114 dana. Puno drugih koji su odvedeni na slican nacin muceni su najzvjerskijim metodama i veliki broj to nije izdrzao. A svi smo bili civili.

Na cijelom podrucju Kozarca i citavom Brdu nije ostala citava ni jedna jedina bosnjacka ili hrvatska kuca. U gradu Prijedoru poruseno je sve sto bi podsjecalo  na prisustvo Bosnjaka.

I onda, kad smo zeljeli najprirodnije, najpristojnije i najdostojanstvenije da sve te strahote ne prepustimo zaboravu, da odamo postu zrtvama necega sto nema drugog imena osim GENOCID i da ih pamtimo radi izgradnje buducih odnosa, pocelo nam se prijetiti i ucjenjivati.

Danasnji zakljucci su vrhunac netolerancije, vrhunac lazi , sovinizma, fasizma i ucjena ,

Uvijeni su u skupstinski omot, ali u njima se prepoznaje stil i metod  UBDE I KOSa.

Nas nacelnik je ostao na svom kursu, kursu nacionalne i vjerske netolerancjie, kursu sovinizma i kursu koji ide prema najgrubljem fasizmu.

Marko Pavic je dobro informisan covjek i dobro zna sta se desilo i on dobro zna da je to GENOCID.

Marko Pavic je upravo propustio zivotnu sansu da udje u historiju. Mogao je postati srpski Willy Brandt, mogao je samo izreci ono sto zna i nista vise.  Nasuprot tome on je izabrao put koji ide u Hitlerovom smjeru, u smjeru potpunog zatiranja dva naroda. ( Hrvate su gotovo zatrli, a nas je bilo vise pa ide sporije, ali ide.)

Da je Marko Pavic izabrao Brandtov put vjerovatrno bi mu historija oprostila ( isto kao sto mu je oprostila i vlada RS) kriminal i malverzacije kad je kao ministar saobracaja u vladi RS  pronevjerio oko 800 000 maraka. Vjerovatno ga niko ne bi ni pitao kako je dosao do poslovnih prostora i kafica u samom centru Prijedora.

Mogao je pokrenuti process normalizacije nacionalnih odnosa u Bosni i Hercegovini i osigurati sebi besmrtnost, mnogo cjenjeniju i duze pamtljivu nego poslovni prostori i kafici. Jer kakvi smo mi “naivci” sve bi mu odmah oprostili, a svijet bi ga docekao otvorenih ruku.

On je, na njegovu i nasu zalost, izabrao drugi put i sad nam pored svega prijeti i krivicnim prijavama. Krivicnim prijavama za njegovanje sjecanja i uspomena na nase najdraze, od kojih se mnogima  jos ne zna ni gdje su i kako su zavrsili.

Odbor za obiljezavanje GENOCIDA uziva nepodijeljenu podrsku ogromne vecine nas i u Bosni i svugdje gdje smo protjerani i razbacani.  Meni je posebno drago i cini me ponosnim da su veliku pomoc  Odboru pruzili mladi i obrazovani ljudi koji su u vrijeme agresije i pocetka GENOCIDA jos bili djeca. Ponosan sam sto zele da saznanju istinu, da je njeguju i  ne zele da  zaborave svoje korijene i nacin na koji su protjerani. I radi tacne informacije  ne radi se o nekolicini, kako je jednom izjavio nacelnik, vec o nekoliko stotina clanova koji na razne nacine podupiru Odbor i hiljadama drugih koji podrzavaju njegove aktivnosti.

Ako neko u ovome pismu nadje osnova za pokretanje krivicnog postupka protiv mene, molim da radi ustede postarine ne salje poziv na moju americku adresu. Ako Bog da imam namjeru  ovog ljeta doci klanjati sehidima dzenazu pa mi se poziv moze uruciti jednostavnije.

 

 

Husein Redzic

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.