Zakljuci sa posebne sjednice Skupštine opštine Prijedor

Zakljuci sa posebne sjednice Skupštine opštine Prijedor

Skupština opštine Prijedor zatražila je danas od načelnika opštine i lokalne uprave da na bazi reciprociteta sačini program prema kojem će status Bošnjaka u ovom gradu biti izjednačen sa statusom koji imaju Srbi u Sanskom Mostu i Sarajevu.

Prijedorska Skupština zahtijeva od načelnika opštine da podnese krivičnu prijavu MUP-u Republike Srpske protiv organizatora programa obilježavanja „genocida“ u ovom gradu jer su iznošenjem mržnje nanijeli ogromne štete opštini.

Odbornici traže od svih nadležnih opštinskih i republičkih organa da ne dozvoli održavanje bilo koje manifestacije iz programa koje nose naziv „genocid“.

„Održavanje manifestacija pod nazivom `genocid`, prije svega, poništilo bi pravo, presude, perspektivu, istinu i vratilo nas u prošlost, u ratno-huškačko vrijeme gdje je govor mržnje bio osnovno oružje“, jedan je od zaključaka posebne sjednice Skupštine opštine.

Na ovom zasjedanju, na kojem je razmatrana inicijativa nevladinih organizacija u vezi sa aktivnostima obilježavanja datuma stradanja ljudi u opštini Prijedor, većina odbornika se energično usprotivila davanju imena događajima mimo svih koji su pravno kvalifikovani. Protiv smo svih događaja predviđenih da se održe pod nazivom „genocid“ jer ga u Prijedoru nisu dokazali ni domaći ni međunarodni sudovi, navedeno je u zaključku čijem usvajanju nije prisustvovalo pet bošnjačkih odbornika koji su sjednicu napustili nakon kraće diskusije.

Zaključak je i da se svim organizacijama, koje su organizatori ili promoteri takvih manifestacija, obustavi finansiranje iz budžeta opštine. U jednoj od tačaka zaključaka ističe se da Skupština opštine, građani i opštinska administracija u Prijedoru žale za svim žrtvama građanskog rata u BiH i izražavaju duboko poštovanje prema porodicama poginulih i nestalih, te su iz tih razloga sva mjesta stradanja dostupna svim građanima. „Po tom pitanju godinama nije bilo problema“, navodi se u zaključku koji su danas podržala 23 odbornika.

Prijedorski odbornici istakli su opredijeljenost da se stvaranjem ambijenta za bolja ulaganja gradi bolji život, prosperitet i perspektiva svih građana u ovoj opštini.

Početku sjednice prisustvovalo je 29 odbornika, ali je pet bošnjačkih odbornika napustilo nakon kraće diskusije o tome da li je nadležnost skupštine da razmatra planove i aktivnosti nevladinih organizacije. Odbor osam bošnjačkih nevladinih organizacija usvojio je početkom maja program obilježavanja genocida u Prijedoru.

SRNA

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.