Peticiju protiv Mittala potpisao i Ed Vulliamy

Peticiju protiv Mittala potpisao i Ed Vulliamy

Arcelor Mittal, kompanija čija je baza u Velikoj Britaniji, najveći proizvođač čelika na svijetu, odbila je dati pristup, kao što je već poznato, preživjelim logorašima Omarske da posjete mjesto svog stradanja, što je lokacija koju je kompanija kupila i gdje je, kako je dogovoreno 2005, trebala podići spomenik.

No, sedam godina nakon postignutog dogovora, kompaniji, čiji je toranj "Orbit" u Londonu izgrađen u duhu ‘korporativne odgovornosti’, odbila je preživjelim žrtvama torture te porodicama ubijenih dati pristup mjestu nekadašnjeg mučilišta.

Revoltiran ovim potezom, Refik Hodžić je na web-stranici Change.org, na sljedećem LINKU, pokrenuo peticiju, kojom se od Arcelora traži da dozvoli pristup koncetracionom logoru. U poruci kojom se poziva na potpisivanje peticije, ističe se, kako je „Arcelor Mittal investirao 19.2 miliona funti čelika da izgradi građevinu koja će obilježiti Olimpijske igre u Londonu, a danas odbijaju učestvovati u sjećanju na nekadašnji koncentracioni logor čiji su danas vlasnici“:

„Ne samo da Arcelor Mittal nema volje da omogući samo djelić sredstava iz troška koji su imali za londonski ‘Orbit’, već su odnedavno počeli braniti žrtvama pristup lokaciji. Omarska, rudnik željezne rude u blizini Prijedora na sjeverozapadu Bosne, koristili su Srbi da pritvore i muče više od 5,000 Bošnjaka u ljeto 1992.

Neispunjeno obećanje Arcelora

Dokazi o mučenju i ubijanju pritvorenih u Omarskoj, koje je prikupila UN-ova ekspertska komisija, vodila je do uspostave prvog međunarodnog suda za ratne zločine od Nuremberga i Tokija.“

U uvodu se podsjeća na obećanje Arcelor Mittala iz 2005, nakon kupovine lokacije, da će mjesto nekadašnjeg logora ostati netaknuto, da će žrtve i porodice imati pristup, te da će se izgraditi spomenik koji će finansirati Mittal. Do danas, spomenik nije izgrađen, a Arcelor Mittal je još 2006. izdao saopćenje u kojem su naveli da privremeno obustavljaju projekt Omarska memorijal.

Peticiju je dosada potpisalo više od 2,100 ljudi. Peticiju je potpisao i britanski novinar Ed Vulliamy, čovjek koji je svijetu otkrio postojanje Omarske i Trnopolja, zatim preživjeli, potom brojni članovi porodica ubijenih… Eduardo Gonzales, jedan od potpisnika, upitao je:

Zamislite da ljudi zaduženi za razvoj južnog Manhattana zabrane pristup lokaciji Ground Zero (mjesto gdje su nekad stajali srušeni neboderi World Trade Centra, op.a).“

 

(Radiosarajevo.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.