Zečević i ostali: Ubijanje po naredbi

 

Na suđenju za zločine na Korićanskim stijenama, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je optuženog Branka Topolu vidio ispred konvoja koji je 21. augusta 1992. godine iz Prijedora krenuo prema Travniku.

Svjedočeći iz druge prostorije pod pseudonimom KR1, bivši zatočenik logora Trnopolje kod Prijedora je rekao da je Topolu viđao u logoru u ulozi stražara. Prisjećajući se 21. augusta 1992. godine, svjedok je kazao da su tri autobusa stigla pred logor u koji su ušli civili, među kojima i on.

“Topola je bio prisutan kada je konvoj formiran ispred logora Trnopolje. Kada sam ulazio u autobus, vidio sam ga kako stoji. Ne znam šta je sa njim dalje bilo”, rekao je zaštićeni svjedok.

Optuženi Topola je tokom svjedočenja u svoju korist u oktobru 2011. godine tvrdio da nije bio prisutan kada je organizovan konvoj 21. augusta 1992. godine.

Zaštićeni svjedok je Topolu opisao kao nižeg rastom, crnog i bucmastog, te ga je prepoznao u sudnici, nakon što su mu na monitoru prikazani optuženi sa braniocima.

Tužilaštvo BiH tereti Topolu, skupa sa Sašom Zečevićem, Radoslavom Kneževićem, Marinkom Ljepojom i Petrom Čivčićem, za učešće u izdvajanju civila iz konvoja što se 21. augusta 1992. godine kretao iz Prijedora prema Travniku, te ubistvu 200 muškaraca na Korićanskim stijenama (planina Vlašić).

U optužnici stoji da je Topola bio stražar u Trnopolju, dok su ostali optuženi bili pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor.

Velimir Vrabičić, drugi svjedok Tužilaštva BiH, kazao je da je sa optuženim Čivčićem razgovarao o ubistvima na Korićanskim stijenama nakon rata.

“Pero je rekao da je ubijanje bilo naređeno”, kazao je Vrabičić, ne pojašnjavajući ko je izdao naređenje.

Svjedok Vrabičić je svjedočio u korist Tužilaštva BiH u martu 2010. godine.

Suđenje će biti nastavljeno 29. marta ove godine.

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.