Zečević i ostali: Ubijanje po naredbi

 

Na suđenju za zločine na Korićanskim stijenama, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je optuženog Branka Topolu vidio ispred konvoja koji je 21. augusta 1992. godine iz Prijedora krenuo prema Travniku.

Svjedočeći iz druge prostorije pod pseudonimom KR1, bivši zatočenik logora Trnopolje kod Prijedora je rekao da je Topolu viđao u logoru u ulozi stražara. Prisjećajući se 21. augusta 1992. godine, svjedok je kazao da su tri autobusa stigla pred logor u koji su ušli civili, među kojima i on.

“Topola je bio prisutan kada je konvoj formiran ispred logora Trnopolje. Kada sam ulazio u autobus, vidio sam ga kako stoji. Ne znam šta je sa njim dalje bilo”, rekao je zaštićeni svjedok.

Optuženi Topola je tokom svjedočenja u svoju korist u oktobru 2011. godine tvrdio da nije bio prisutan kada je organizovan konvoj 21. augusta 1992. godine.

Zaštićeni svjedok je Topolu opisao kao nižeg rastom, crnog i bucmastog, te ga je prepoznao u sudnici, nakon što su mu na monitoru prikazani optuženi sa braniocima.

Tužilaštvo BiH tereti Topolu, skupa sa Sašom Zečevićem, Radoslavom Kneževićem, Marinkom Ljepojom i Petrom Čivčićem, za učešće u izdvajanju civila iz konvoja što se 21. augusta 1992. godine kretao iz Prijedora prema Travniku, te ubistvu 200 muškaraca na Korićanskim stijenama (planina Vlašić).

U optužnici stoji da je Topola bio stražar u Trnopolju, dok su ostali optuženi bili pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor.

Velimir Vrabičić, drugi svjedok Tužilaštva BiH, kazao je da je sa optuženim Čivčićem razgovarao o ubistvima na Korićanskim stijenama nakon rata.

“Pero je rekao da je ubijanje bilo naređeno”, kazao je Vrabičić, ne pojašnjavajući ko je izdao naređenje.

Svjedok Vrabičić je svjedočio u korist Tužilaštva BiH u martu 2010. godine.

Suđenje će biti nastavljeno 29. marta ove godine.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.