Korićanske stijene: Odbjegli Dušan Janković se pojavio u sudnici

Korićanske stijene: Odbjegli Dušan Janković se pojavio u sudnici

 

Na početku obnovljenog suđenja četverici optuženih za zločin na Korićanskim stijenama pred Apelacionim vijećem Suda BiH, pojavio se optuženi Dušan Janković, koji je bio u bjekstvu od izricanja prvostepene presude u decembru 2010. godine.

U Sudu BiH potvrdili su da će Janković biti sproveden u pritvor na osnovu rješenja od 31. oktobra 2011. godine.

Janković je, kao nekadašnji komandir u Stanici javne bezbjednosti (SJB) u Prijedoru, u decembru 2010. osuđen na 27 godina zatvora zbog zločina na Korićanskim stijenama na planini Vlašić.

Janković, koji se kao i ostali optuženi tokom suđenja branio sa slobode, nije se pojavio na izricanju presude, nakon čega je za njim raspisana potjernica.

Obnovljeno suđenje, osim Jankoviću, počelo je i Zoranu Babiću, Miloradu Škrbiću i Željku Stojniću, nekadašnjim pripadnicima Interventnog voda SJB-a u Prijedoru.

Prvostepenom presudom Babić i Škrbić osuđeni su na po 22 godine dugotrajnog zatvora, a Stojnić na 15 godina za ubistva više od 150 civila muškaraca bošnjačke nacionalnosti počinjena 21. augusta 1992. na Korićanskim stijenama, dok je Milorad Radaković oslobođen ovih optužbi.

Apelaciono vijeće je u oktobru 2011. ukinulo presudu u odnosu na Babića, Škrbića, Stojnića i Jankovića, te naložilo održavanje novog suđenja.

Obnovljeno suđenje počelo je uvodnim riječima i preslušavanjem iskaza datih u prvostepenom postupku.

Tužiteljica Slavica Terzić kazala je kako će dokazi Tužilaštva BiH dati sliku nedjela na Korićanskim stijenama i uloge optuženih.

“Imamo iskaze brojnih svjedoka, od kojih posebnu grupu predstavljaju preživjeli, koji su izdvojeni na mjestu razdvajanja i koji su preživjeli egzekuciju, tako što su skočili i spasili se”, rekla je Terzić.

Odbrane četvorice optuženih su kazali da ne spore da se događaj na Korićanskim stijenama desio, ali da njihovi branjenici nisu učestvovali u egzekuciji, što će dokazivati, kao i u prethodno vođenom postupku.

Apelaciono vijeće je prihvatilo da presluša 20 svjedoka Tužilaštva, kao i šest svjedoka Odbrane Željka Babića, uključujući i njegov iskaz kao svjedoka, te 12 svjedoka Odbrane Milorada Škrbića, uključujući i njegov iskaz kao svjedoka, ali i sedam svjedoka koji su ujedno bili svjedoci Tužilaštva BiH.

O prijedlogu Odbrane Dušana Jankovića da se presluša 29 svjedoka Apelaciono vijeće će odlučiti naknadno.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.