“Halimin put” je i Zahidin put

U Hrvatskoj je počelo snimanje filma “Halimin put” u režiji Arsena Antona Ostojića, a prema scenariju Feđe Isovića.

– Četvrti dan već snimamo. Za sada je sve uredu, služi nas i vrijeme. Glumci su odlični, pravi profesionalci i zadovoljstvo mi je raditi s njima – kazao je za Dnevni Avaz  reditelj Ostojić.

 

Startna pozicija za scenarij je ta priča, a onda je Feđa tome dodao dramske situacije koje scenarij čine atraktivnim.

Umrla od tuge

Stvarni akteri ove tragične krajiške priče su Zahida i Muharem Fazlić, mještani kozaračkog Suhog Broda, koji su punih 12 godina tragali za biološkom majkom posinka Emira (21), koji je 1992. godine likvidiran na Korićanskim stijenama.

Prema riječima reditelja filma, Isović je prema ovoj priči napisao scenarij “Halimim put”, ali je dodao neke dramske situacije, koje su ga učinile aktraktivnijim.

O sudbini Zahide i Muharema Fazlić “Dnevni avaz” je pisao u nekoliko navrata te indirektno bio posrednik u dijelu priče u kojoj je prije četiri godine Emirova biološka majka, koja je tada boravila u Zagrebu, nakon brojnih molbi i preklinjanja, konačno radi identifikacije Emirovih posmrtnih ostataka dala svoju krv na DNK analizu.

Nažalost, veliko i toplo srce majke Zahide, heroine koju je posinak Emir, usvojen sa samo šest mjeseci u Banjoj Luci, poznavao kao svoju jedinu i pravu majku, nije izdržalo. Umrla je u maju prošle godine.

Osamdesetdvogodišnji Muharem Fazlić ostao je sam da traga za kostima svog djeteta.

– Teško mi je samom, pogotovo što znam da je moja Zahida umrla od tuge za Emirom. Stalno je plakala gubeći polako nadu da će mu kosti biti pronađene i da će mu bar nišan za života zagrliti. I ja polako gubim vjeru da će moje dijete naći vječni mir, jer nema nijedne njegove kosti – kaže s neskrivenom tugom Muharem.

Sit se isplačem

Dani bez Zahide, koju je ukopao na mezarju u obližnjem Kozarcu, prolaze sporo i tiho. Čuo je da je počelo snimanje filma “Halimin put”, no, niko ga o tome nije zvanično obavijestio niti posjetio. A volio bi, ukoliko ga zdravlje i snaga posluže, jednog dana film i pogledati.

– Da sam sjednem tamo u neki red, da sve vidim, a onda da se sit isplačem. Jer, kako bi drugo to sve i mogao preživjeti – kaže kroz suze Muharem.

Emirova sestra

Radi sigurne identifikacije krv je na DNK analizu dala i Emirova sestra koja boravi u Vitezu i koja je, kaže Fazlić, lično zainteresirana da se kosti njenog brata pronađu.

Glumačka podjela

Glavna uloga u filmu pripala je hrvatskoj glumici Almi Prici, a ostalu ekipu čine bh. glumci Miraj Grbić, Marija Omaljev, Emina Muftić, Faketa Salihbegović-Avdagić, Slaven Knezović, Daria Lorenci, Dejan Aćimović, Mustafa Nadarević i Senad Bašić te Armin Omerović i Aldin Tucić.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.