“Nebo iznad Srebrenice” teško optužuju UN za genocid

 

U Berlinu je početkom februara okončana produkcija dugo očekivanog dokumentarnog filma “Nebo iznad Srebrenice”, reditelja Philippa Rucha, bh. javnosti poznatog po organizaciji najveće komemoracije žrtvama srebreničkog genocida, održane u Njemačkoj 2009. godine, te po projektu Stub srama kojim je cijelom svijetu ukazano na genocid koji su počinile snage Vojske Republike Srpske u Srebrenici.

Film “Nebo iznad Srebrenice” na potpuno novi način, donoseći tajne protokole Glavnog štaba UN-a, prikazuje izvorne snimke razgovora generala UN-a uoči katastrofe u Srebrenici. Vrhovno rukovodstvo snaga UN, koje je boravilo u Zagrebu, komuniciralo je sa sjedištem UN-a, a to su zabilježile kamere.

Međutim, snimci nikada nisu došli do javnosti. Film “Nebo iznad Srebrenice” priča ovu priču, donosi ekskluzivne snimke i stoga će njegovo pojavljivanje izazvati brojne kontroverze i podići prašinu, optužujući one koji su odgovorni za genocid u Srebrenici.

“Film je neka vrsta ‘Making Of’ genocida. Govori o tome ko je u sjedištu UN-a odgovoran za ono šta se desilo u Srebrenici. Cijeli svijet misli da su to isključivo pripadnici Holandskog bataljona, ali glavna osoba koja je odlučila da se ne zaštiti više od 40.000 civila je francuski general Bernard Janvier”, kazao je Philipp Ruch.

Film još uvijek nije prikazivan u kinima niti je imao TV projekciju. Prema riječima reditelja, očekuje se njegova projekcija u nekoliko gradova BiH, potom u Njemačkoj, Austriji, Švedskoj, USA, ali i svim drugim mjestima gdje žive građani Bosne i Hercegovine. Urednik filma je Firas Sabbagh.

Film se može naručiti na www.politicalbeauty.weebly.com po cijeni od 9,95 eura, a kompletan prihod od filma će biti upotrijebljen za novi projekt usmjeren u rasvjetljavanje istine o genocidu u Srebrenici.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.